Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Články za mesiac Marec 2016

Celozrnná pizza so sušenými rajčinami a jarnou cibuľkou

Publikované 31.03.2016 v 19:44 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 297x

Celozrnná pizza so sušenými rajčinami a jarnou cibuľkou

Cesto na pizzu je skvelé v tom, koľkým možnostiam úprav je otvorené. A táto úprava je naozaj vydarená. Najviac v nej prekvapí jarná cibuľka, ktorá sa skoro rozplynie a vytvorí chuť, ktorú by ste jej možno ani nepripísali. Ingrediencie:sušené rajčinyprosciuttomozzarellaparmezánkaparyNa cesto:250 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletejtrocha medu15 g droždia1 lyžička morskej soliasi 200 ml vody2 lyžice olivového olejaPostup:Krátko si pripomeňme,  že ako prvý… Celý článok ›


Kurča s plnkou

Publikované 31.03.2016 v 09:32 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 318x

Kurča s plnkou

Niektorým z nás stačí vyslovene len plnka s kašou a sviežim šalátom. Nenahovárajme si však, že by chutila rovnako, keby sme ju piekli oddelene. Každopádne, plnka, v ktorej majú výrazné zastúpenie mandle, povýši obyčajný obed na výnimočný. Ingrediencie:1 kurča - ideálne v bio kvalite3 ks celozrnného toastového chleba 3 PL mletých mandlí2 PL parmezánu - nastrúhaného1 vajcebiele korenie - čerstvo pomleté1 PL pažítky - nadrobno pokrájanej2 strúžky cesnaku -… Celý článok ›


Veľkonočné vajíčka

Publikované 25.03.2016 v 19:24 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 313x

Veľkonočné vajíčka

Na kostrbaté vajíčka s kúskami čokolády sme použili cesto, ktoré už poznáte z našich kakaových keksov. Svetlejšie vajíčka obsahujú arašidové maslo, ktoré v nich zaregistrujete už po prvom zahryznutí... Ingrediencie na kakaové vajíčka:1/2 pohára ovsených vločiek 1 pohár celozrnnej pšeničnej múky1/2 pohára surového trstinového cukru1 čajová lyžička sódy2 PL mletých orechov (vlašských/lieskových)2 PL kakaa1 vajce2 polievkové lyžice zmäknutého masla1… Celý článok ›


Linguine s arašidovým maslom

Publikované 25.03.2016 v 18:38 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 315x

Linguine s arašidovým maslom

Ak máte radi pikantné výzvy, toto je recept práve pre vás. Nedajte sa odradiť zdanlivou nekombinovateľnosťou surovín, vo výsledku vás určite presvedčia. Podobné kombinácie používa v knihe Hneď to bude! /AKV, 2007/ tandem Igor Bukovský a Pavol Lipták. Veľmi inšpiratívne čítanie, môžeme len odporučiť... Ingrediencie:celozrnné linguine2 PL arašidového masla2 PL rajčinového pretlaku2 strúčiky cesnakuchilli papričkysójová omáčka jarné cibuľkyolivový… Celý článok ›


Pizza závin

Publikované 24.03.2016 v 18:51 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 329x

Pizza závin

Výborný vegetariánsky obed. Keď ho doplníte osviežujúcim čerstvým šalátom, chuťové bunky poskočia radosťou☺ Ingrediencie na náplň:čerstvý špenátsušené rajčinyjarná cibuľkacesnakmozzarellaparmezánčierne korenie - čerstvo pomletémorská soľNa cesto:250 g celozrnnej pšeničnej múkytrocha medu15 g droždia1 lyžička morskej soliasi 200 ml vody2 lyžice olivového olejaPostup:Z horeuvedených ingrediencií vypracujeme obvyklým  spôsobom cesto.  Toto… Celý článok ›


Čokoládová pena navoňaná pomarančom a zázvorom

Publikované 20.03.2016 v 18:03 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 340x

Čokoládová pena navoňaná pomarančom a zázvorom

Zázvor a pomaranč k čokoláde jednoznačne patria. Každý čokoholik o tom vie svoje. V jemnej pene stoja tieto dve chute ukáznene až za čokoládou. Ingrediencie:200 ml smotany na šľahanie200 g horkej čokolády3 vajcia (čerstvé!)sušená pomarančová kôrašťava z čerstvého zázvoruštipka soliPostup:Smotanu zohrejeme, zabránime však tomu, aby zovrela. Odstavíme ju zo sporáka a necháme v nej rozpustiť čokoládu.  Po dôkladom rozmie-šaní a miernom vychladnutí pridáme… Celý článok ›


Tvarohové knedličky s jahodami

Publikované 20.03.2016 v 12:28 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 344x

Tvarohové knedličky s jahodami

Tradičné, chutné, a pritom také rýchle... Ingrediencie:250 g tvarohu - nemal by byť hrudkovitý, ale ani odtučnený a krémový210 g celozrnnej pšeničnej múky50 g špaldovej krupice5O g surového trstinového cukru1 lyžička vínneho kameňa50 g maslaštipka soliNa náplň:jahody, prípadne iné ovociePostup:Do  múky a krupice  vmiešame vínny kameň a soľ.  Maslo a cukor vyšľaháme do peny.Spojíme s tvarohom a múčnou  zmesou.  Podľa potreby pridáme múku. Cesto by… Celý článok ›


Cuketová polievka s medvedím cesnakom

Publikované 19.03.2016 v 20:08 v kategórii BLESKOVKY - Keď ste hladní..., prečítané: 412x

Cuketová polievka s medvedím cesnakom

Rýchlejšie to už hádam nejde. Nasekáte, povaríte, "mixnete" a podávate. Ingrediencie:2 malé cuketyhrsť medvedieho cesnaku1 kocka kuracieho vývaru v BIO kvalite /Alnatura/parmezán sušené chilli papričkyvodaextra panenský olivový olejPríprava:Neolúpanú a na kocky nakrájanú cuketu zalejeme vývarom tak, aby bol asi centimeternad jej úrovňou. Pridáme chilli papričky. Varíme tak dlho, kým cuketa nezmäkne.  Roz-mixujeme, vrátime na sporák,  pridáme parmezán a… Celý článok ›


Takmer bolonské ragú

Publikované 17.03.2016 v 20:44 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 323x

Takmer bolonské ragú

Do RAGÚ BOLOGNESE sa používa zmes hovädzieho a bravčového mäsa. My sme použili len hovädzie, čo je neodpustiteľný priestupok voči pravidlu. Mäso si podľa štandardu pobudlo "na ohni" poctivú trojhodinovku. Výsledkom síce nie je nutrične nekonfliktné jedlo, ale výborné ragú, ktoré sa dá použiť na X rôznych spôsobov. Keď si ho dáte s celozrnnými špagetami a zapijete rovnakým červeným vínom, aké pristálo v hrnci, po jednej porcii nebudete vôbec… Celý článok ›


Karfiolová ryža s mäsom a rajčinami

Publikované 16.03.2016 v 23:16 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 332x

Karfiolová ryža s mäsom a rajčinami

Je to už trochu "prevarená" záležitosť, no ak ste na ňu ešte nenarazili, treba to napraviť. Ide o prachobyčajne rozmixovaný surový karfiol, s ktorým pracujeme ako s ryžou. Napriek tomu, že mu asi najviac "sekne" exotickejšie dochutenie zázvorom, koriandrom, sójovou omáčkou, kokosovým mliekom a spol, tentokrát sme ním odľahčili neexotickú sekanú. Ingrediencie:500 g bravčového mäsa - mletého2 cibule - strúhané2 mrkvy - strúhané (uvarené a rozmixované… Celý článok ›



myTaste.sk