Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Články za mesiac Január 2016

Rizoto so špenátom a hrachom

Publikované 29.01.2016 v 21:03 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 324x

Rizoto so špenátom a hrachom

Veľmi zelené rizoto, dalo by sa povedať. Významne mu prospieva pridané prosciutto. Ak ste vegetariáni, môžete ho pokojne vynechať - o výdatný a chutný pokrm rozhodne neprídete. Ingrediencie:300 g ryže Arborio1 cibuľa2 - 3 strúžky cesnaku150 g čerstvého špenátu100 g mrazeného hrachu (v sezóne použijeme čerstvý)50 g prosciutta500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru+/- 120 ml suchého bieleho vína+/- 20 g masla50 g parmezánuolivový olejčerstvo pomleté biele… Celý článok ›


Makový a tvarohový koláč

Publikované 28.01.2016 v 20:49 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 359x

Makový a tvarohový koláč

Kruh cesta, ktorý niekomu evokuje sladkú pizzu, má predsa len o niečo bližšie k Valašským frgálom. Napriek tomu, že ide o mierne zdravšiu transkripciu, cesto tým vôbec netrpí. O jeho vláčnosť sa postará šťavnatý tvaroh a lekvárom zvýraznený mak. Ak je tvarohová "placka" výborná, maková je neprekonateľná. Ingrediencie na cesto:350 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej3 žĺtky80 g masla80 g surového trstinového cukru+/- 200 ml mlieka20 g… Celý článok ›


Krémová ovsená kaša

Publikované 27.01.2016 v 18:55 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 346x

Krémová ovsená kaša

Táto kaša nepatrí do kategórie vločkových jedál, ktoré pri jedení rastú v ústach. Keď správne odhadnete pomer jednotlivých surovín, dostane vás svojou krémovitosťou. Je to však len jedna z nespočtu alternatív... Ingrediencie:sójové/čerstvé kravské mlieko v bio kvalitekrehčené ovsené vločkycelozrnná špaldová krupicačerstvá/sušená citrónová kôra v bio kvaliteštipka solivlašské orechyškoricamedPostup:Ako  prvé si pripravíme orechy.  Nasekáme ich,… Celý článok ›


Pečená kápia so sušenými rajčinami

Publikované 25.01.2016 v 20:20 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 311x

Pečená kápia so sušenými rajčinami

...v úprave, ktorá všetkým použitým surovinám nevýslovne lichotí... Ingrediencie:2 kápie80 g sušených rajčín (v oleji)1 strúčik cesnakuextra panenský olivový olejmorská soľPostup:Celé  papriky  nasucho  opečieme  v  rúre predhriatej na 200°C.  Trvá to asi 20 minút. Horúce vložíme do igelitového vrecka a po vychladnutí olú-peme + vyberieme jadrince.  Nakrájame  na  menšie kúsky, osolíme, pri-dáme prelisovaný cesnak, olivový olej  a  nakrájané… Celý článok ›


Kápia plnená čerstvým syrom

Publikované 23.01.2016 v 15:55 v kategórii BLESKOVKY - Keď ste hladní..., prečítané: 357x

Kápia plnená čerstvým syrom

Proces prípravy je taký triviálny, že sa ani nechce veriť, aké chutné pohotovostné jedlo z neho môže vzísť. Päť minút,,, Ingrediencie /na 1 porciu/:1/2 väčšej kápie+/- 80 g čerstvého prírodného syracherry rajčiny pažítkaextra panenský olivový olej morská soľPostup:Umytú a osušenú kápiu prekroíme na dve časti. Jednu z nich jemne osolíme, natrie-me  čerstvým syrom a posypeme pažítkou. Keď prekrojíme  niekoľko rajčiniek,v tom-to prípade… Celý článok ›


Zemiakový šalát s tuniakom

Publikované 21.01.2016 v 20:21 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 312x

Zemiakový šalát s tuniakom

Keby do technologického postupu nepatrila tepelná úprava a následné lúpanie zemiakov, pokojne by sme tento recept mohli zaradiť medzi "BLESKOVKY". Podmienkou je podávať ho teplé. Toto nekomplikované jedlo naozaj poteší... Ingrediencie na 2 porcie:1/2 kg zemiakov2 x 80 g tuniaka v olivovom oleji1 strúčik cesnakučierne korenie - nahrubo pomletéextra panenský olivový olejPostup:Neolúpané zemiaky uvaríme  -  najlepšie v pare.  Ešte  teplé ich olúpeme,… Celý článok ›


Batátová polievka

Publikované 20.01.2016 v 19:47 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 489x

Batátová polievka

Kto má rád tekvicu, ten určite nepohrdne ani batátmi. Jednu komoditu môžeme pokojne alternovať druhou. Batáty sú výborné v polievkach, omáčkach, ale aj v koláčoch. Táto výdatná polievka využíva ich nasládly akcent, ktorý však neumlčí ďalšie pridané chute. Ingrediencie:700 g batátov - 2 stredne veľké kusy1l zeleninového/kuracieho vývaru2 - 3 lyžice rajčinového pretlakuchilli paprička/y1 - 2 strúčiky cesnakuparmezán na dochutenieextra panenský… Celý článok ›


Kuracie mäso v kari omáčke

Publikované 18.01.2016 v 19:50 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 376x

Kuracie mäso v kari omáčke

Výrazný a zároveň jemný pokrm, ktorý vydrží aj prípadný transport do práce (podmienkou je mikrovlnka - bez nej sa ho resuscitovať nepokúšajte)... Ingrediencie:300 g kuracích rezňov250 ml mandľového /kokosového/ mlieka3 lyžice rajčinového pretlakukari koreniečerstvý zázvorsójová omáčkacitrónová šťavaolej na orestovanie mäsaPostup:Umyté a osušené kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky. Okoreníme ho a orestu-jeme na troche oleja.  Pridáme rajčinový… Celý článok ›


Celozrnné medovníky

Publikované 16.01.2016 v 23:43 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 346x

Celozrnné medovníky

Tieto medovníky môžete piecť prakticky hneď po zhotovení cesta. Anabáze nekonečného lepenia zvyškov do novej a ďalšej homogénnej masy zabránite "bezodpadovým" narezaním cesta do geometrických tvarov. Ingrediencie (množstvo približne na tri plechy):550 g celozrnnej pšeničnej múky150 g medu150 g masla100 g surového trstinového cukru2 vajcia1 čajová lyžička sódyperníkové korenie (podľa receptúry, ktorej dôverujete)1,5 dl vodyštipka soliPostup:Rúru predhrejeme… Celý článok ›


Linguine so sušenými rajčinami

Publikované 15.01.2016 v 20:47 v kategórii BLESKOVKY - Keď ste hladní..., prečítané: 312x

Linguine so sušenými rajčinami

Príprava týchto výborných cestovín zaberie 7 - 10 minút. Úspech receptu stojí a padá na kvalitných surovinách. Keď odoláte pokušeniu objednať si pizzu, akútny hlad utíšite prekvapujúco lahodným jedlom. Ingrediencie (pre 1 osobu):50 g +/- celozrnných linguine100 g sušených rajčín (napr. v olivovom oleji)sušené chilli papričkysušený cesnakrajčinový pretlak (asi dve lyžice)parmezánolivový olejsoľPostup:V prvom kroku uvaríme v osolenej vode linguine al dente.… Celý článok ›



myTaste.sk