Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Kurča s plnkou

Publikované 31.03.2016 v 09:32 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 300x

Niektorým z nás stačí vyslovene len plnka s kašou a sviežim šalátom. Nenahovárajme si však, že by chutila rovnako, keby sme ju piekli oddelene. Každopádne, plnka, v ktorej majú výrazné zastúpenie mandle, povýši obyčajný obed na výnimočný.

Ingrediencie:
1 kurča - ideálne v bio kvalite
3 ks celozrnného toastového chleba 
3 PL mletých mandlí
2 PL parmezánu - nastrúhaného
1 vajce
biele korenie - čerstvo pomleté
1 PL pažítky - nadrobno pokrájanej
2 strúžky cesnaku - prelisovaného
1 PL hladkolistého petržlenu - nadrobno pokrájaného
morská soľ - pozor na prítomnosť soli v parmezáne
4 mrkvy
+/- 10 ks jarných cibuliek

Zemiakovo - cuketová kaša:
zemiaky
cuketa - olúpaná (zemiaky/cuketa: 3:1)
+/- 2 strúčiky cesnaku
+/- 1 PL parmezánu
biele korenie - čerstvo pomleté
extra panenský olivový olej

Postup:
Kurča  umyjeme a osolíme.  Toastový  chlieb nakrájame na kocky,  zvlhčíme ho  vodou 
(mliekom), pridáme žltok, mandle, parmezán, pažítku, petržlen, cesnak a soľ. Na záver 
opatrne vmiešame našľahaný bielok a vložíme pod kožu kurčaťa. Plnky nie je veľa, po-
kojne môžete zvoliť dvojnásobné množstvo a naplniť ňou aj dutinu.
Zeleninu umyjeme, olúpeme a vložíme pod kurča.  Zalejeme vodou.  Kurča prikryjeme 
druhým  pekáčom alebo navlhčeným papierom na pečenie.  Pečieme priteplote 200°C 
asi hodinu. Potom teplotu znížime na 170 °C a pomaly pečieme ďalšiu hodinu.
Vďaka  väčšiemu  množstvu  vody a tomu,  že  je kurča prikryté, sa mäso nevysuší. Asi 
dvadsať minút pred podávaním ho odokryjeme a dopečieme.

Zemiakovo - cuketová kaša:
Zemiaky a cuketu uvaríme spoločne s cesnakom do mäkka. Časť vody si odložíme  na-
bok. Osolíme ich, prelisujeme/rozmixujeme  (určite nie ponorným mixérom!) a postupne 
do nich prilievame odloženú vodu. Pridáme parmezán, korenie a olivový olej.

Podávame s pečenou zeleninou a výpekom, ktorý je možné zredukovať. Tomuto takmer
povinnému procesu sme sa však tentoraz vyhli. Výpek, ktorý je svojjím spôsobom porov-
nateľný  s  vývarom,  bol  dostatočne  silný a navyše  príjemne zvláčnil pyré zo zemiakov 
a cukety. Nezabudneme na dobrý listový šalát...


Komentáre

Celkom 2 komentáre

  • Nadia 31.03.2016 v 16:44 V nedelu idem na to :)


  • zdravevarenie.infoblog.sk 01.04.2016 v 17:13


  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk