Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Celozrnné medovníky

Publikované 16.01.2016 v 23:43 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 325x

Tieto medovníky môžete piecť prakticky hneď po zhotovení cesta. Anabáze nekonečného lepenia zvyškov do novej a ďalšej homogénnej masy zabránite "bezodpadovým" narezaním cesta do geometrických tvarov.

Ingrediencie (množstvo približne na tri plechy):
550 g celozrnnej pšeničnej múky
150 g medu
150 g masla
100 g surového trstinového cukru
2 vajcia
1 čajová lyžička sódy
perníkové korenie (podľa receptúry, ktorej dôverujete)
1,5 dl vody
štipka soli

Postup:
Rúru predhrejeme na 170° C (horký vzduch). V menšom hrnci dáme variť vodu. 
Rozpustíme v nej cukor, med a pridáme sódu. Po odstavení vmiešame maslo.
Múku zmiešame s perníkovým korením, štipkou soli a vychladnutou zmesou.
Pridáme vajíčka a vytvoríme polotuhé cesto. Keby bolo riedke, stačí pridať múku.

Cesto môžeme prakticky okamžite vyvaľkať. Radielkom na pizzu vykrojíme jedno-
duché geometrické tvary a vyhneme sa tak opakovanému pridávaniu múky k odr-
rezkom z cesta.
Pečieme asi 10 - 12 minút. Medovníky majú byť po upečení mäkké až gumové.
Nepodľahnite pokušeniu zbytočne preťahovať čas pečenia. 
Ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Tip:
Výborným spoločníkom pečiva perníkového typu je melasa, ale aj ražná múka.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk