Zdravé varenie

S dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

"Podvodnice"

Publikované 21.02.2016 v 14:48 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 385x

"Podvodnice"

Pečivo známe v Čechách aj na Slovensku. Keďže sa nesladí, dá sa upraviť nasladko aj naslano. U nás majú imperatívny názov Vyskoč z vody! Neznejú ale dvojzmyselné Podvodnice trochu sympatickejšie? Obidva pojmy však jasne vystihujú pravú povahu "nekalostí", ktoré sa s pečivom dejú počas prípravy. Hotové cesto totiž vrhneme do vody a čakáme, kým sa z nej, jemne nafúknuté, vynorí. Aj z celozrnnej múky je veľmi vláčne a na dotyk vôbec nepripomína bežné… Celý článok ›


Opečená polenta

Publikované 18.02.2016 v 14:17 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 397x

Opečená polenta

Trochu iná technologická úprava, a z polenty vykvitne úplne nové jedlo. Trvá síce o niečo dlhšie ako ukuchtenie krémovej polenty a neznesie surovinové kopromisy, po degustácii však navyše vynaloženú námahu rozhodne neoľutujete... Ingrediencie:instantná polenta (výborná od Alnatury)vodaparmezánmleté mandlenahrubo mleté čierne koreniečerstvá majoránkamorská soľcesnakolivový olejNa doplenie:cherry rajčiny - pečené s trochou balzamikového octa, cesnaku, soli a… Celý článok ›


Celozrnné zemiakové lokše

Publikované 17.02.2016 v 21:15 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 1189x

Celozrnné zemiakové lokše

Zemiakové lokše sú kaloricky výbušnou zmesou toho najbazálnejšieho, čo kedysi obsahovali obmedzené zásoby chudobnejších domácností. Zemiaky, múka a tuk, ktorý zostal z kačacieho hodovania, v horšom prípade bravčový... Nasladko sú známe najmä s makom a slivkovým lekvárom, my si ich pripravíme s kakaom a trochou cukru. Keď sa tieto dve zložky stretnú s maslom, ktorými potierame lokše, krásne sa roztečú... Ingrediencie:1 kg v šupke uvarených zemiakov300 -… Celý článok ›


Krémová polenta

Publikované 16.02.2016 v 21:25 v kategórii BLESKOVKY - Keď ste hladní..., prečítané: 395x

Krémová polenta

Polenta je skvelou prílohou k mäsu. Použiteľná je aj v sólo verzii - ako lepší fast food. Ak máte doma pečené rajčiny a kurací vývar, o rýchly obed je postarané. Znesiteľnou alternáciou k pečeným rajčinám sú sušené. Kurací vývar však rozhodne nenahrádzajte instantným. Polenta zvýrazní práškovú pachuť aj vtedy, keď ide o kvalitný bio produkt. Dobrá morská soľ úplne stačí. Ingrediencie:instantná polentakurací vývarsušený cesnakkayenské koreniehrubo… Celý článok ›


Celozrnné rožky s cesnakom

Publikované 14.02.2016 v 17:54 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 368x

Celozrnné rožky s cesnakom

Chrumkavé rožky, ktoré dokonale harmonizujú so sýtejšími šalátmi s menším obsahom kvalitnej majonézy. Čerstvo upečené sú neodolateľné. Ingrediencie (množstvo na 1 plech):300 g celozrnnej pšeničnej múkytrocha medu20 g droždia1 lyžička morskej soli1 lyžička sušeného cesnakuasi 230 ml vody2 - 3 PL olivového olejaPostup:Najskôr si pripravíme kvások. Rozmiešame kvasnice s medom, trochou vody a múky. Napenený kvások spojíme s ostatnými ingredienciami (ok-rem… Celý článok ›


Keksy pre psy - pečeňové

Publikované 13.02.2016 v 21:53 v kategórii PRE PSY, prečítané: 870x

Keksy pre psy - pečeňové

Opäť je tu keksový evergreen prispôsobený psím čuchovým a chuťovým receptorom.Keď pripravujete paštétu z hydinovej pečene, stačí si pred dochutením odložiť jednu polievkovú lyžicu a použiť ju v keksoch. Alebo jednoducho rozmixovať kúsok varenej pečene a hurá do toho... Ingrediencie:1/2 pohára ovsených vločiek1 pohár celozrnej pšeničnej múky1PL rozmixovanej hydinovej pečenečerstvá/sušená majoránka1/2 lyžičky vínneho kameňa1 vajce2 PL maslaPostup:Najprv… Celý článok ›


Bravčové mäso s omáčkou z koreňovej zeleniny

Publikované 13.02.2016 v 21:16 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 975x

Bravčové mäso s omáčkou z koreňovej zeleniny

Nosnú chuť tohto jedla , ktoré zložením pripomína sviečkovú omáčku, tvorí koreňová zelenina a kyslastý nádych citróna. Neobvyklým doplnkom je figový džem, ktorý v omáčke pracuje podobne ako slivkový či šípkový a dodá jej trpkasto - sladkastú bodku. Ingrediencie (pomer mäsa a zeleniny-asi 1:1):bravčové plecemrkvazelerkyslá smotanacitrónová šťavafigový džem (alebo iný)nové koreniebobkový listsoľPostup:Vo väčšom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu.… Celý článok ›


Závin s jablkami a hroznom

Publikované 10.02.2016 v 21:48 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 348x

Závin s jablkami a hroznom

Chrumkavý závin z celozrnnej imitácie ťahaného cesta so šťavnatou náplňou z jabĺk a čerstvého hrozna. /Foto je len ilustračné. Konkrétny závin sme totiž zdokumentovať nestihli☺/ Ingrediencie:170 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej40 g oleja80 ml vlažnej vody1 menšie vajce1 lyžička octamaslo na potretie závinupráškový cukor s vanilkou na posypštipka soliNáplň:Neolúpané nastrúhané jablká (treba ostré strúhadlo)čerstvé hrozno - prekrojené aspoň… Celý článok ›


Ajvar v inom pojatí

Publikované 10.02.2016 v 15:53 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 380x

Ajvar v inom pojatí

Pomer papriky k baklažánu hrá v tradičnom pojatí výrazne v prospech papriky.V tomto recepte paprika prevyšuje baklažán len mierne. Dôvod je prozaický - kvalita zakúpenej papriky:) Na chuti Ajvaru by však výkyv v pomere nikto nepoznal... Ingrediencie:1 kg kápie1 baklažán1 palica cesnaku (minimálne)čerstvé chilli papričky+/- 50 ml olivového olejamorská soľPostup:Kápie pečieme pri teplote  200°C  asi 40 minút, prípadne  dlhšie. Proces  urýchlime, keď  ich… Celý článok ›


Odľahčená zemiaková kaša

Publikované 07.02.2016 v 23:40 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 367x

Odľahčená zemiaková kaša

Opäť jeden z alternatívnych zástupcov tradičnej prílohy. Namiesto tučnej smotany/mlieka a masla, sme volili vývar, olivový olej a parmezán. Kaša sa hodí k mäsu, ale funguje aj ako samostatné jedlo. Ingrediencie:zemiaky/varný typ Cniekoľko strúčikov cesnakuparmezánčerstvo namleté biele koreniemorská soľ extra panenský olivový olejPostup:Olúpané zemiaky s cesnakom uvaríme klasicky domäkka. Vodu zlejeme do oddelenej nádoby.  Zemiaky… Celý článok ›



myTaste.sk