Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Ajvar v inom pojatí

Publikované 10.02.2016 v 15:53 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 321x

Pomer papriky k baklažánu hrá v tradičnom pojatí výrazne v prospech papriky.V tomto recepte paprika prevyšuje baklažán len mierne. Dôvod je prozaický - kvalita zakúpenej papriky:) Na chuti Ajvaru by však výkyv v pomere nikto nepoznal...

Ingrediencie:
1 kg kápie
1 baklažán
1 palica cesnaku (minimálne)
čerstvé chilli papričky
+/- 50 ml olivového oleja
morská soľ


Postup:
Kápie pečieme pri teplote  200°C  asi 40 minút, prípadne  dlhšie. 
Proces  urýchlime, keď  ich položíme pod gril, alebo nasucho  o-
pečieme na panvici.  Keď  im na povrchu  nabehnú  čierne  pľuz-
giere,  máme  hotovo.  Vložíme  ich  do  igelitového vrecka a ne-
cháme  vychladnúť,   prípadne  ich  schladíme studenou  vodou. 
Obidva postupy nám zaručia plynulé olúpanie papriky. Spoločne 
s paprikami pečieme aj baklažán. Ten sa dá olúpať celkom  jed-
noducho.
Keď máme zeleninu olúpanú, máme dve možnosti. Buď  ju  prac-
ne nakrájame na menšie kúsky, alebo ju preženieme kutrom. Po-
dstatné je, aby nebola rozmixovaná nahladko.

Teraz prichádza posledná fáza prípravy, ktorá sa však nesmie za-
nedbať. Papriky  s  baklažánom  premiestnime do hrnca, osolíme, 
pridáme olivový olej, chilli papričky  (tie sa môžu pokojne dopredu 
upiecť spoločne s kápiami a baklažánom,  my sme pridali čerstvé) 
a cesnak. Časť cesnaku si môžeme odložiť na záverečné dochute-
nie. A teraz na miernej teplote varíme a varíme. Odporúčané tri ho-
diny majú určite svoj zmysel.  Jednotlivé zložky sa navzájom doko-
nale prepoja do homogénnej  hmoty,  v ktorej  však stále zostávajú 
citeľné kúsky papriky. Keď nie sme s finálnou chuťou spokojní, pra-
vdepodobne bude vďaka kápii sladká, dosolíme, pridáme viac  ces-
naku a chilli. Nič nepokazíme ani trochou balzamikového octa.

Množstvom, ktoré nám zostane po odparení vody zo zeleniny,  na-
plníme len dva poháre (ako na obr.), preto sa nemusíme zaoberať 
dĺžkou skladovania. S dochrumkava opečeným chlebom zhltneme 
celú dávku tak rýchlo, že nám proces prípravy bude pripadať nepri-
merane  dlhý.  Lenže  v  porovnaní s kupovaným  Ajvarom je tento 
oveľa lahodnejší, hladší a vyladený na mieru. V srbských (chorvát-
skych) domácnostiach s nadúrodou surovín použitých  v  tomto re-
cepte je len logické, že Ajvar pripravujú vo veľkom na horšie časy:)

Náš tip:
Prípravu Ajvaru podstupujte len vtedy, keď súbežne s ním varíte/
pečiete niečo  iné,  takže sa môžete občas  pozrieť,  čo sa s ním 
v hrnci deje. Odbiehať kvôli nemu do kuchyne od iných aktivít by
bolo predsa len trochu náročnejšie...

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk