Kápia plnená čerstvým syrom
Publikované 23.01.2016 v 15:55 v kategórii BLESKOVKY - Keď ste hladní..., prečítané: 440x

Proces prípravy je taký triviálny, že sa ani nechce veriť, aké chutné pohotovostné jedlo z neho môže vzísť. Päť minút,,, Ingrediencie /na 1 porciu/:1/2 väčšej kápie+/- 80 g čerstvého prírodného syracherry rajčiny pažítkaextra panenský olivový olej morská soľPostup:Umytú a osušenú kápiu prekroíme na dve časti. Jednu z nich jemne osolíme, natrie-me čerstvým syrom a posypeme pažítkou. Keď prekrojíme niekoľko rajčiniek,v tom-to prípade… Celý článok ›
Zemiakový šalát s tuniakom
Publikované 21.01.2016 v 20:21 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 429x

Keby do technologického postupu nepatrila tepelná úprava a následné lúpanie zemiakov, pokojne by sme tento recept mohli zaradiť medzi "BLESKOVKY". Podmienkou je podávať ho teplé. Toto nekomplikované jedlo naozaj poteší... Ingrediencie na 2 porcie:1/2 kg zemiakov2 x 80 g tuniaka v olivovom oleji1 strúčik cesnakučierne korenie - nahrubo pomletéextra panenský olivový olejPostup:Neolúpané zemiaky uvaríme - najlepšie v pare. Ešte teplé ich olúpeme,… Celý článok ›
Batátová polievka
Publikované 20.01.2016 v 19:47 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 579x

Kto má rád tekvicu, ten určite nepohrdne ani batátmi. Jednu komoditu môžeme pokojne alternovať druhou. Batáty sú výborné v polievkach, omáčkach, ale aj v koláčoch. Táto výdatná polievka využíva ich nasládly akcent, ktorý však neumlčí ďalšie pridané chute. Ingrediencie:700 g batátov - 2 stredne veľké kusy1l zeleninového/kuracieho vývaru2 - 3 lyžice rajčinového pretlakuchilli paprička/y1 - 2 strúčiky cesnakuparmezán na dochutenieextra panenský… Celý článok ›
Kuracie mäso v kari omáčke
Publikované 18.01.2016 v 19:50 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 452x

Výrazný a zároveň jemný pokrm, ktorý vydrží aj prípadný transport do práce (podmienkou je mikrovlnka - bez nej sa ho resuscitovať nepokúšajte)... Ingrediencie:300 g kuracích rezňov250 ml mandľového /kokosového/ mlieka3 lyžice rajčinového pretlakukari koreniečerstvý zázvorsójová omáčkacitrónová šťavaolej na orestovanie mäsaPostup:Umyté a osušené kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky. Okoreníme ho a orestu-jeme na troche oleja. Pridáme rajčinový… Celý článok ›
Celozrnné medovníky
Publikované 16.01.2016 v 23:43 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 410x

Tieto medovníky môžete piecť prakticky hneď po zhotovení cesta. Anabáze nekonečného lepenia zvyškov do novej a ďalšej homogénnej masy zabránite "bezodpadovým" narezaním cesta do geometrických tvarov. Ingrediencie (množstvo približne na tri plechy):550 g celozrnnej pšeničnej múky150 g medu150 g masla100 g surového trstinového cukru2 vajcia1 čajová lyžička sódyperníkové korenie (podľa receptúry, ktorej dôverujete)1,5 dl vodyštipka soliPostup:Rúru predhrejeme… Celý článok ›
Linguine so sušenými rajčinami
Publikované 15.01.2016 v 20:47 v kategórii BLESKOVKY - Keď ste hladní..., prečítané: 356x

Príprava týchto výborných cestovín zaberie 7 - 10 minút. Úspech receptu stojí a padá na kvalitných surovinách. Keď odoláte pokušeniu objednať si pizzu, akútny hlad utíšite prekvapujúco lahodným jedlom. Ingrediencie (pre 1 osobu):50 g +/- celozrnných linguine100 g sušených rajčín (napr. v olivovom oleji)sušené chilli papričkysušený cesnakrajčinový pretlak (asi dve lyžice)parmezánolivový olejsoľPostup:V prvom kroku uvaríme v osolenej vode linguine al dente.… Celý článok ›
Guacamole netradične
Publikované 15.01.2016 v 00:02 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 364x

Jemne modifikovaná verzia úchvatného mexického guacamole, ktorého zloženie má síce svoje nepísané pravidlá, tie sa však zvyknú prekračovať s takými drobnými odchýlkami, s akými sa u nás, domácnosť od domácnosti, vzďaľujeme predstave o tom, ako by mala chutiť napr. taká sviečková omáčka. Dnes ho budeme podávať s netradičnou prílohou - opečenými plátkami grahamového rožka. Ingrediencie (pre 1-2 osoby):1 zrelé avokádo1/2 cibule6ks +/- cherry rajčín1… Celý článok ›
Hovädzí krk s mrkvou
Publikované 11.01.2016 v 20:39 v kategórii NEDEĽNÉ OBEDY, prečítané: 526x

Pohodlná príprava a efektný výsledok. Omáčka, ktorá vznikne rozmixovaním väčšiny mrkvy, výborne doplní ryžu, ale aj zemiakovú kašu. Ingrediencie:1 kg hovädzieho mäsa (ideálne krk)1 kg mrkvy2 väčšie cibule3 strúžky cesnaku1 chilli papričkarajčinový pretlak (ideálne od Alnatury)soľolejPostup:Umytý hovädzí krk nakrájame na väčšie kusy. V hrnci s pevnejším dnom zohreje-me olej a orestujeme na ňom cibuľu. Keď sa začne farbiť do zlatista, pridáme mä-so,… Celý článok ›
Jednoduchá torta s marcipánovým plášťom
Publikované 03.01.2016 v 18:03 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 367x

Kto má rád hutnejšie čokoládové krémy, marcipán a vlhké cesto, ten si túto nenáročnú tortu obľúbi... Ingrediencie na korpus: 4 lyžice celozrnnej pšeničnej múky2 lyžice najemno pomletých mandlí6 lyžíc surového trstinového cukru6 vajec3 lyžice olivového oleja100 ml bieleho jogurtu1 lyžička sódy2 lyžičky vínneho kameňaštipka soli400 g marcipánovej hmoty (časť odložíme na dozdobenie torty)100 g kvalitnej horkej čokolády na polevuIngrediencie na krém:100… Celý článok ›
Tvarohové buchty
Publikované 01.01.2016 v 01:42 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 306x

Ide o sladké pečivo určené k bežnej konzumácii, preto sa nebudeme zaoberať tým, aké by asi bolo z inej múky. Je to opäť alternatíva k výsostne nezdravým produktom z bielej múky a cukru. Šťavnatá tvarohová náplň krásne zvlhčí aj pevnejšie štrukturované cesto. Ingrediencie:500 g celoznnej pšeničnej múky120 g surového trstinového cukru250 ml mlieka20 g kvasníc70 g maslaštipka soliNáplň:250 g tvarohu1 vajce2 polievkové lyžice surového trstinového… Celý článok ›