Zapečené müsli - základné
Publikované 10.03.2016 v 22:47 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 386x

Asi najjednoduchšie, aké sa v domácich podmienkach podarí spáchať. Chce to len zamiešať pár surovín a vychytať správnu konzistenciu. Nie je presladené, preto k nemu môžete veselo pridávať sladké ovocie bez toho, aby sa vám potom krivili ústa. Dobre sa kombinuje s čerstvým hroznom, hruškami, prípadne jahodami. Alebo všetkým súčasne. Ľanové semienka, chia či orechy sú samozrejmosťou, ktorú by mohol sprevádzať napr. jogurt. Ingrediencie/orientačné… Celý článok ›
Šalát z koreňovej zeleniny
Publikované 08.03.2016 v 22:47 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 610x

Základ majonézy tvoria žĺtky a olej. Nič tragického, keď ju symbolicky prihodíme do šalátu, ktorý osloví aj nepriateľov zeleru... Ingrediencie:mrkvazelercesnakbiely vínny ocotmorská soľtrocha surového trstinového cukru (len ak nie je dostatočne sladká mrkva)majonézaPoznámka: Na 1/2 väčšej bulvy zeleru a 4 veľké mrkvy sme použili asi dve lyžice vínnehoocta, 1 a 1/2 lyžičky morskej soli, lyžičku cukru, 3 strúčiky cesnaku a 2… Celý článok ›
Tyčinky pre psích gourmetov
Publikované 06.03.2016 v 19:27 v kategórii PRE PSY, prečítané: 407x

Keď ste namleli trochu viac mäsa... Do týchto tyčiniek sme väčšinu surovín použili v pomere 1:1. Ich prípravu zvládne naozaj každý. Zásadné je, že sa po nich len zapráši☺ Ingrediencie:1 pohár celozrnnej múky1 pohár vločiek1 pohár najemno postrúhanej mrkvy1 pohár mletého mäsa1 vajce1 PL konopných semienok2 PL olivového olejaPostup:Všetko zamiešame, rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie, prebehneme radielkom tak, aby vznikli tyčinky a… Celý článok ›
Krupicový koláč inšpirovaný Receptami prastarej matere
Publikované 06.03.2016 v 18:12 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 403x

Zo zbierky receptov Terézie Vansovej sme si vybrali tento jednoduchý, ale zaujímavý koláč, ktorý síce tesne po upečení budil miernu nedôveru, ale keď sme mu dali niekoľko minút, potešenie bolo na našej strane. Múčnik odkazuje na prvom mieste na krupičnú kašu. Sneh z bielkov ju však nadvihol (nie ako pri soufflé) a zjemnil. Povarené sušené slivky, ktoré sme do receptu pridali, vytvorili výraznejšiu protichuť, ktorá sa ku krupičnému základu veľmi hodila.… Celý článok ›
Krúpy s fazuľou
Publikované 05.03.2016 v 16:56 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 825x

Poďme na ďalšiu časť "krupobitia", v ktorej používame tradičnú kombináciu so strukovinami. Pozrime sa napríklad na židovský šoulet alebo záhorácky šumajstr, ktorý sa pripravuje aj na Slovácku. Tým, že nepoužijeme žiadny zo zásadných chuťotvorných elementov (hus, kačka, masť, bravčové oškvarky☺) sa k týmto jedlám v skutočnosti len nepatrne priblížime. Efekt jedla budujú jemne praskajúce krúpy, dobrá fazuľa, výrazný cesnak a kvalitný vývar.… Celý článok ›
Pikantné rybie fašírky
Publikované 28.02.2016 v 22:26 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 424x

Elegantná cesta k tomu, ako zužitkovať chvostové časti ryby, ak ste tie vyššie spracovali ako steak. Pikantná sladko-kyslá omáčka ich povyšuje na jedlo, ktoré si musíte zopakovať. Ingrediencie:200 g rybacieho mäsa - napr. z lososa2 sardely4 jarné cibuľky - celéčerstvý zázvor1 PL koriandrových semienok - rozdrvených v mažiari2-3 PL strúhanky z celozrnných rožkov/toastového chleba1-2 vajciamorská soľNa omáčku:vodasójová omáčkachilli papričkycitrónová… Celý článok ›
Krúpy so sušenými slivkami
Publikované 27.02.2016 v 18:50 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 545x

Jačmenné krúpy patria medzi polozabudnuté suroviny, pritom majú slušnú schopnosť prebrať na seba slanú, pikantnú, ale aj sladkú chuť. Môžete ich použiť ako hlavný chod, prílohové jedlo, závarku do polievky, ako len chcete. Už malé množstvo urobí veľa muziky nielen na tanieri, ale aj v tele, čo vo voľnom preklade znamená plný tanier a zdravotný benefit. Keď ich skombinujete so sušenými slivkami, verte, že nebudete ľutovať. Ingrediencie:+/- 6 PL jačmenných… Celý článok ›
Keksy pre psy - PART 3
Publikované 25.02.2016 v 19:31 v kategórii PRE PSY, prečítané: 427x

Opäť s podobným základom, a predsa inak. Keď vám zostalo trochu vareného mäsa, môžete ho smelo použiť. My sme použili bravčové. Recept by síce fungoval aj s hovädzím, psi nám ale budú vďačnejší, keď im ho naservírujeme surové. So zeleninou, dobrým olejom a nejakou tou (tepelne neupravenou) kosťou☺ Ale späť ku keksom, ktoré psom poskytnú najmä potrebnú vlákninu a potešenie z maškrtenia. Ingrediencie:1/2 pohára jemných ovsených vločiek1 pohár… Celý článok ›
Celozrnné lupáčiky
Publikované 23.02.2016 v 21:15 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 371x

Keď hrešiť, tak jedine s celozrnnou múkou. Je nevyhnutné, aby bola jemne mletá, len tak sa vám lupáčiky odvďačia chuťou, ktorú ste od nich čakali. Najlepšie sú čerstvé a natreté trochou masla. Ingrediencie:250 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej20 g droždia+/- 100 ml mlieka+/- 40 g surového trstinového cukru1 vajce - časť do cesta a časť na potretie (k medovému mlieku)20 g masla1/2 lyžičky soliPostup:Pripravíme si kvások. Droždie rozmiešame s časťou… Celý článok ›
Banánové lievance
Publikované 21.02.2016 v 15:46 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 438x

Ako stvorené pre lenivé víkendové ráno. Vláčne a vďaka banánu prirodzene sladké. A pritom veľmi jednoduché na prípravu... Ingrediencie /na dve porcie/:1 zrelý banán+/- 4 PL celozrnnej špaldovej múky2 PL jemne mletých mandlí1 PL bieleho jogurtu1 vajcezarovnaná lyžička sódyolivový olejštipka soliPostup:Múku zmiešame so sódou a štipkou soli. Pridáme mandle. Banán rozmixujeme s vajíčkom a jogurtom. Postupne prisypávame zmes múky a mandlí. Cesto by nemalo… Celý článok ›