Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Krúpy so sušenými slivkami

Publikované 27.02.2016 v 18:50 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 347x

Jačmenné krúpy patria medzi polozabudnuté suroviny, pritom majú slušnú schopnosť prebrať na seba slanú, pikantnú, ale aj sladkú chuť. Môžete ich použiť ako hlavný chod, prílohové jedlo, závarku do polievky, ako len chcete. Už malé množstvo urobí veľa muziky nielen na tanieri, ale aj v tele, čo vo voľnom preklade znamená plný tanier a zdravotný benefit. Keď ich skombinujete so sušenými slivkami, verte, že nebudete ľutovať.

Ingrediencie:
+/- 6 PL jačmenných krúp - stredne veľkých
+/- 100 g sušených sliviek
2 PL maku
2 PL vlašských/lieskových orechov - mletých
1 ks celej škorice
kus citrónovej kôry v bio kvalite
štipka soli
med

Postup:
Máme dve možnosti. Buď krúpy pred spaním zalejeme vodou a necháme ich 
do rána nabobtnať (podobne aj slivky), alebo  ich budeme  priamo variť. Prvý 
variant je praktickejší, podstatne skráti čas tepelnej úpravy. Namočené  krúpy 
stačí variť 15 - 20 minút.  Nenamočené strávia na sporáku minimálne trištvrte 
hodiny.

Krúpy dáme variť do hrnca s jemne osolenou vodou. V druhom hrnci súčasne 
povaríme slivky s kúskom škorice a citrónovej kôry  -  keď sa začnú  rozvárať, 
pridáme ich aj s vodou,  v ktorej sa varili, ku krúpam. Od  tejto chvíle  musíme 
byť obozretní a do dokonalého  zmäknutia krúp obsah hrnca sledovať. Hmota 
by sa mohla ľahko pripáliť. To je dôvod, prečo sme ich nevarili spoločne hneď 
od začiatku.
Na záver pridáme mak, ktorý sme v medzičase pomleli, orechy a trochu medu. 
Na prekážku nie je ani so šupkou nastrúhaná hruška alebo jablko. Dobrú chuť!


Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk