Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Celozrnné lupáčiky

Publikované 23.02.2016 v 21:15 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 305x

Keď hrešiť, tak jedine s celozrnnou múkou. Je nevyhnutné, aby bola jemne mletá, len tak sa vám lupáčiky odvďačia chuťou, ktorú ste od nich čakali. Najlepšie sú čerstvé a natreté trochou masla.
Ingrediencie:
250 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej
20 g droždia
+/- 100 ml mlieka
+/- 40 g surového trstinového cukru
1 vajce - časť do cesta a časť na potretie (k medovému mlieku)
20 g masla
1/2 lyžičky soli

Postup:
Pripravíme si kvások. Droždie rozmiešame s časťou cukru, mlieka a 
trochou múky.  Prikryjeme čistou utierkou (potravinovou fóliou) a ne-
cháme kysnúť. 
Vajíčko dôkladne vyšľaháme metličkou. Asi polovicu z neho pridáme 
spoločne s mliekom, múkou, cukrom a soľou k hotovému kvásku. 
Množstvo múky a mlieka podľa potreby upravíme. Cesto má byť hus-
tejšie. Nakoniec zapracujeme maslo. 
Keď cesto  zdvojnásobí svoj objem,  vyvaľkáme ho a tvarujeme lupá-
čiky. Z tejto dávky by nám malo vyjsť asi osem kusov. 
Malé množstvo mlieka (stačí 50 ml)  zohrejeme s lyžičkou medu.  Po 
vychladnutí spojíme so zvyšným vajíčkom. Vzniknutú zmes, ktorá vy-
tvorí lesklú glazúru, nanesieme na lupáčiky.  Na záver posypeme ce-
lým makom a necháme ešte niekoľko  minút  kysnúť. Pečieme v rúre 
predhriatej na 220°C asi dvanásť minút.

Poznámka:
Môžete zvoliť aj pomalé kysnutie v chlade a lupáčiky upiecť na druhý
deň. Ako napokon vždy, keď ide o kysnuté cesto.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk