Články za mesiac December 2015
Vianočka
Publikované 31.12.2015 v 12:47 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 323x

Nielenže neodmysliteľne dotvára charakteristický obraz Vianoc, niekde sa s ňou nedokážu rozlúčiť počas celého roka. Táto je silne návyková vďaka zlúčeniu jemnej nasládlosti s kyslosťou spôsobenou citrónovou kôrou. Chrumkavý povrch zdôraznený pokrývkou z mandľových plátkov prekvapí mäkkým "chumáčikovitým" vnútrom. Odporuje to síce teórii o zdravom varení/pečení, ale ak urobí celozrnnej vianočke spoločnosť vianočka z bielej pšeničnej múky,… Celý článok ›
Rizoto s baklažánom a sušenými rajčinami
Publikované 15.12.2015 v 20:11 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 448x

Jemné a delikátne. Má len jednu chybu. Musí sa konzumovať okamžite. Na rizoto si treba urobiť čas... Ingrediencie:300 g ryže Arborio1 cibuľa2 - 3 strúčiky cesnaku1 stredne veľký baklažán100 g sušených rajčín+/- 500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru+/- 120 ml suchého bieleho vína+/- 20 g masla50 g parmezánuolivový olejčerstvo pomleté čierne koreniesoľPozn.: množstvá sú len orientačné - ryža môže vstrebať viac či menej tekutiny. Postup:Na… Celý článok ›
Cuketové placky
Publikované 14.12.2015 v 21:03 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 395x

Nič objavné, tieto jemné placky však po sezónnej pauze pripomenú skvelé vlastnosti nenápadnej cukety. Výborné k suchému bielemu vínu. Ingrediencie:1 cibuľa1 vajce1 stredne veľká cuketa2 strúčiky cesnakučerstvá majoránka (nemusí byť)čerstvo pomleté čierne koreniecelozrnná pšeničná múkahrsť jemných ovsených vločiek1 čajová lyžička soliPostup:Umytú (neolúpanú) cuketu nahrubo nastrúhame, spojíme s rovnako nastrúhanou cibuľou, pretlačeným… Celý článok ›
Zeleninové kari
Publikované 14.12.2015 v 20:22 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 383x

Príjemne prehreje a príprava nezaberie veľa času. Termín "kari" však berme s rezervou pre voľnejšiu interpretáciu:) Ingrediencie:1 cibuľa1 väčší strúčik cesnaku5 (+/-) stredne veľkých zemiakov1 menší karfiol1 šálka kvalitného mrazeného hrachu2 lyžice rajčinového pretlakučervená kari pasta (podľa odvahy)zázvorkokosové mlieko soľPostup:Na troche olivového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridámecibuľu, zemiaky, soľ, kari pastu a… Celý článok ›
Tuniaková nátierka
Publikované 06.12.2015 v 18:53 v kategórii OBEDY DO PRÁCE, prečítané: 414x

Veľmi jednoduchá záležitosť založená na kvalitných surovinách. Výborná s celozrnným kváskovým chlebom. Ingrediencie:(Množstvo pre 2 osoby)120 g neochuteného prírodného syra3 x 80 g (=240 g) tuniaka v olivovom oleji1 menšia nadrobno nakrájaná cibuľapažítková alebo petržlenová vňaťkaparyPostup:Všetky ingrediencie (vrátane olivového oleja) spojíme tak, aby vytvorili kompaktnú zmes. Kapary môžeme pred vmiešaním do zmesi nakrájať. Práve ony dodajú… Celý článok ›