Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Rizoto s baklažánom a sušenými rajčinami

Publikované 15.12.2015 v 20:11 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 333x

Jemné a delikátne. Má len jednu chybu. Musí sa konzumovať okamžite. Na rizoto si treba urobiť čas...

Ingrediencie:
300 g ryže Arborio
1 cibuľa
2 - 3 strúčiky cesnaku
1 stredne veľký baklažán
100 g sušených rajčín
+/- 500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru
+/- 120 ml suchého bieleho vína
+/- 20 g masla
50 g parmezánu
olivový olej
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ
Pozn.: množstvá sú len orientačné - ryža môže vstrebať viac či menej tekutiny.
         
Postup:
Na troche olivového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Primiešame
neumytú ryžu (nechceme ju zbaviť škrobu, ktorý zabezpečí pokrmu požadova-
nú krémovitosť), obalíme ju cibuľou a olejom a zalejeme časťou vývaru a vína.
Ryža má byť len nepatrne ponorená. Teraz nastáva dlhý proces miešania a pri-
lievania tekutín. Po odparení vždy dolejeme a miešame ďalej. Celá záležitosť 
trvá približne 20 minút.
V medzičase si nakrájame baklažán, osolíme a necháme ho tzv. vypotiť. Preby-
točnú soľ neskôr odstránime papierovými utierkami. Na troche oleja krátko ores-
tujeme prelisovaný strúžok cesnaku. Pridáme baklažán a restujeme ho tak dlho, 
kým príjemne nezmäkne. Okoreníme a odložíme.
Keď je ryža al dente, primiešame do nej baklažán, nakrájané sušené rajčiny a
zvyšný cesnak. Dochutíme parmezánom a maslom.
Pred servírovaním každú porciu zasypeme ešte trochou najemno nastrúhaného 
parmezánu, prípadne parmezánovými hoblinami a slušnou porciou olivového ole-
ja. Servírujeme okamžite, v opačnom prípade by sme namiesto krémovitého rizo-
ta dostali dobre ochutenú ryžovú tehlu. A to by bola škoda.
Podávame s listovým šalátom.

Tip: Na záver môžeme pridať plátky prosciutta, ktoré sa niekoľko minút sušili v rú-
       re.



Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk