Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Vianočka

Publikované 31.12.2015 v 12:47 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 267x

Nielenže neodmysliteľne dotvára charakteristický obraz Vianoc, niekde sa s ňou nedokážu rozlúčiť počas celého roka. Táto je silne návyková vďaka zlúčeniu jemnej nasládlosti s kyslosťou spôsobenou citrónovou kôrou. Chrumkavý povrch zdôraznený pokrývkou z mandľových plátkov prekvapí mäkkým "chumáčikovitým" vnútrom. Odporuje to síce teórii o zdravom varení/pečení, ale ak urobí celozrnnej vianočke spoločnosť vianočka z bielej pšeničnej múky, dostanete dve diametrálne odlišné pečivá. Prvé zaujme orieškovým nádychom, druhé úžasnou nadýchanosťou. Druhé, bohužiaľ, víťazí, ale raz do roka si takýto rozmar môžeme dovoliť:)
Ingrediencie:
750 g celozrnnej (hladkej bielej) pšeničnej múky - jemne mletej
125 g masla
3 žĺtky + 1 žĺtok na potretie vianočky
30 g kvasníc
100 g práškového cukru "ovoňaného" vanilkovým strukom
250 ml mlieka (približne)
čajová lyžička soli
šálka hrozienok (ideálne v bio kvalite)
kôra z jedného citróna v biokvalite (výborne funguje aj sušená citrónová kôra od Al-
natury)


Postup:
Ako prvý si urobíme kvások. Kvasnice potlačíme vidličkou a spolu s časťou cukru 
miešame tak dlho, až vznikne kašovitá zmes. Zalejeme trochou mlieka, pridáme 
malé množstvo múky a necháme v teple kysnúť.O niekoľko minút spojíme vykysnutý 
kvások s preosiatou múkou, cukrom, soľou,citrónovou kôrou a mliekom. Dobre pre-
pracujeme. Cesto má byť husté a nelepivé.
Najjednoduchšie je použiť kuchynský robot, ale s trochou námahy sa to dá zvládnuť 
aj bez neho. Keď je cesto dobre prepracované, postupne doňho pridávame rozpus-
tené maslo (nesmie byť horúce). A pracujeme ďalej. Čím viac času kysnutému cestu 
vo všeobecnosti venujeme, tým nadýchanejší bude výsledok. Súčasne platí, že nie je 
nutné exaktne sa riadiť zadanými množstvami surovín. Niekedy je treba viac tekutiny, 
niekedy je vhodné pridať múku. Kto sa nebojí a zobne si zo surového cesta, dopredu 
si overí, či mu vyhovuje stupeň dochutenosti.
Na záver do cesta zapracujeme hrozienka (nie je špatné nechať ich v predstihu nabob-
tnať v horúcej vode) a necháme kysnúť. Počas kysnutia môžeme cesto ešte niekoľko-
krát prepracovať. Celý proces môže trvať 1 - 3 hodiny. Komu sa nechce púšťať do kla-
sickej deväťdielnej "pletenice" (štyri diely ako základ, nad nimi ďalšie tri a na nich dva), 
pokojne môže upliesť vrkoč z troch dielov ako vidíte na obrázku, ktorý je podobne efek-
tný a ušetrí čas. Po zapletení zvoleného tvaru potrieme žĺtkom a zasypeme mandľovými 
plátkami.
Pečieme v rúre predhriatej na 220º C desať minút. Potom vianočku prikryjeme napr.
papierom na pečenie, aby sme zabránili spáleniu povrchu. Teplotu znížime na 200º C
a dopekáme ďalších 15 - 20 minút. 

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk