Zdravé varenie

S dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Keksy pre psy

Publikované 07.02.2016 v 22:49 v kategórii PRE PSY, prečítané: 386x

Keksy pre psy

Keď máte náladu upiecť niečo aj pre svojho psa/psov, nech sa páči, tieto keksy majú určite lepšie a čitateľnejšie zloženie ako štandardné drobnosti z pet shopov. Ich príprava je navyše veľmi jednoduchá. Ingrediencie:1/2 pohára ovsených vločiek1 pohár celozrnej pšeničnej múky1/2 lyžičky medu1/2 lyžičky škorice1/2 lyžičky vínneho kameňa1 vajce (alebo 2 bielky)2 PL masla1 stredne veľká (jemne nastrúhaná) mrkvaPostup:Najprv  zmiešame  suché… Celý článok ›


Celozrnné krekry

Publikované 07.02.2016 v 19:04 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 379x

Celozrnné krekry

Ide o slanú verziu cesta na keksy, ktoré nájdete medzi našimi sladkými receptami. Krásne nadväzujúci chuťový reťazec sušených rajčín, rozmarínu, cesnaku a parmezánu si vás nebezpečne podrobí. Ingrediencie:1/2 pohára ovsených vločiek1 pohár celozrnnej pšeničnej múky2 PL mletých mandlí2 PL najemno nastrúhaného parmezánu2 PL masla1 vajce (alebo 2 bielky)6 ks nadrobno nakrájaných sušených rajčínsušený cesnak čerstvý rozmarín3/4 čajovej lyžičky soli1… Celý článok ›


Bulgur so zeleninou

Publikované 03.02.2016 v 23:58 v kategórii BLESKOVKY - Keď ste hladní..., prečítané: 659x

Bulgur so zeleninou

Varenie bulguru chvíľu trvá, môžeme rátať s desiatimi až dvanástimi minútami, počas varenia však stihneme pripraviť všetko potrebné. V jedle sa opakujú presne tie suroviny, ktoré boli pri tomto type receptov označené ako najpoužívanejšie. Vďaka osobitej chuti rukoly má takto upravený bulgur iskru a švih. Ingrediencie:celozrnný bulgurrajčinový pretlakcherry rajčinykápiarukolamorská soľsušené chilli papričkycesnakparmezánmorská soľmandle (nemusia byť)extra… Celý článok ›


Najčastejšie používané suroviny/Voľba typu B

Publikované 03.02.2016 v 21:11 v kategórii SUROVINY, prečítané: 362x

Najčastejšie používané suroviny/Voľba typu B

Minimálne  pri  rýchlom  varení sa v našich recep-toch niektoré suroviny neúnavne opakujú. Najčas-tejšie sú to  chilli papričky s relatívne únosným ob-sahom   kapsaicínu, cesnak a zázvor. Do skupiny dochucovadiel   prekvapujúco  zaradíme  kvalitný rajčinový  pretlak,  ktorý práve v kombinácii s ces-nakom,  zázvorom a chilli papričkami rozohrá aký-koľvek  neutrálny základ, povedzme ryžu, kuskus, bulgur apod. Ďalším spoľahlivým… Celý článok ›


Červená repa navoňaná pomarančom

Publikované 02.02.2016 v 22:05 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 347x

Červená repa navoňaná pomarančom

Červená repa je výnimočná zelenina. V tomto jednoduchom podaní je jej prirodzená sladkosť tradične doplnená o kyslý tón "balzamica" a ovocnú pikantnosť pomaranča. Môže sa podávať napríklad k pečenému mäsu, alebo len tak, k poháru červeného vína. Ingrediencie:5 menších ks červenej repy1 PL balzamikového octa1 PL pomarančovej šťavy3 PL extra panenského olivového olejanastrúhaná kôra z pomaranča v bio kvalitemorská soľPostup:Neolúpanú repu varíme, kým… Celý článok ›


Pizza s kápiou a rajčinami

Publikované 01.02.2016 v 00:03 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 367x

Pizza s kápiou a rajčinami

Stačí mať v zásobe pečenú kápiu so sušenými rajčinami, pridať pár čerstvých a trochu syra, a môžete sa pustiť do pečenia. Cesto bude oveľa lahodnejšie, keď ho necháte do druhého dňa pomaly kysnúť v chladničke. Ingrediencie:pečená kápiasušené rajčinyčerstvé cherry rajčinymozzarellaparmezáncesnakolivový olejmorská soľNa cesto:250 g celozrnnej pšeničnej múkytrocha medu15 g droždia1 lyžička morskej soliasi 200 ml vody2 lyžice olivového olejaPostup:Či… Celý článok ›


Rizoto so špenátom a hrachom

Publikované 29.01.2016 v 21:03 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 383x

Rizoto so špenátom a hrachom

Veľmi zelené rizoto, dalo by sa povedať. Významne mu prospieva pridané prosciutto. Ak ste vegetariáni, môžete ho pokojne vynechať - o výdatný a chutný pokrm rozhodne neprídete. Ingrediencie:300 g ryže Arborio1 cibuľa2 - 3 strúžky cesnaku150 g čerstvého špenátu100 g mrazeného hrachu (v sezóne použijeme čerstvý)50 g prosciutta500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru+/- 120 ml suchého bieleho vína+/- 20 g masla50 g parmezánuolivový olejčerstvo pomleté biele… Celý článok ›


Makový a tvarohový koláč

Publikované 28.01.2016 v 20:49 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 409x

Makový a tvarohový koláč

Kruh cesta, ktorý niekomu evokuje sladkú pizzu, má predsa len o niečo bližšie k Valašským frgálom. Napriek tomu, že ide o mierne zdravšiu transkripciu, cesto tým vôbec netrpí. O jeho vláčnosť sa postará šťavnatý tvaroh a lekvárom zvýraznený mak. Ak je tvarohová "placka" výborná, maková je neprekonateľná. Ingrediencie na cesto:350 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej3 žĺtky80 g masla80 g surového trstinového cukru+/- 200 ml mlieka20 g… Celý článok ›


Krémová ovsená kaša

Publikované 27.01.2016 v 18:55 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 436x

Krémová ovsená kaša

Táto kaša nepatrí do kategórie vločkových jedál, ktoré pri jedení rastú v ústach. Keď správne odhadnete pomer jednotlivých surovín, dostane vás svojou krémovitosťou. Je to však len jedna z nespočtu alternatív... Ingrediencie:sójové/čerstvé kravské mlieko v bio kvalitekrehčené ovsené vločkycelozrnná špaldová krupicačerstvá/sušená citrónová kôra v bio kvaliteštipka solivlašské orechyškoricamedPostup:Ako  prvé si pripravíme orechy.  Nasekáme ich,… Celý článok ›


Pečená kápia so sušenými rajčinami

Publikované 25.01.2016 v 20:20 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 368x

Pečená kápia so sušenými rajčinami

...v úprave, ktorá všetkým použitým surovinám nevýslovne lichotí... Ingrediencie:2 kápie80 g sušených rajčín (v oleji)1 strúčik cesnakuextra panenský olivový olejmorská soľPostup:Celé  papriky  nasucho  opečieme  v  rúre predhriatej na 200°C.  Trvá to asi 20 minút. Horúce vložíme do igelitového vrecka a po vychladnutí olú-peme + vyberieme jadrince.  Nakrájame  na  menšie kúsky, osolíme, pri-dáme prelisovaný cesnak, olivový olej  a  nakrájané… Celý článok ›



myTaste.sk