Keksy pre psy
Publikované 07.02.2016 v 22:49 v kategórii PRE PSY, prečítané: 386x

Keď máte náladu upiecť niečo aj pre svojho psa/psov, nech sa páči, tieto keksy majú určite lepšie a čitateľnejšie zloženie ako štandardné drobnosti z pet shopov. Ich príprava je navyše veľmi jednoduchá. Ingrediencie:1/2 pohára ovsených vločiek1 pohár celozrnej pšeničnej múky1/2 lyžičky medu1/2 lyžičky škorice1/2 lyžičky vínneho kameňa1 vajce (alebo 2 bielky)2 PL masla1 stredne veľká (jemne nastrúhaná) mrkvaPostup:Najprv zmiešame suché… Celý článok ›
Celozrnné krekry
Publikované 07.02.2016 v 19:04 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 379x

Ide o slanú verziu cesta na keksy, ktoré nájdete medzi našimi sladkými receptami. Krásne nadväzujúci chuťový reťazec sušených rajčín, rozmarínu, cesnaku a parmezánu si vás nebezpečne podrobí. Ingrediencie:1/2 pohára ovsených vločiek1 pohár celozrnnej pšeničnej múky2 PL mletých mandlí2 PL najemno nastrúhaného parmezánu2 PL masla1 vajce (alebo 2 bielky)6 ks nadrobno nakrájaných sušených rajčínsušený cesnak čerstvý rozmarín3/4 čajovej lyžičky soli1… Celý článok ›
Bulgur so zeleninou
Publikované 03.02.2016 v 23:58 v kategórii BLESKOVKY - Keď ste hladní..., prečítané: 659x

Varenie bulguru chvíľu trvá, môžeme rátať s desiatimi až dvanástimi minútami, počas varenia však stihneme pripraviť všetko potrebné. V jedle sa opakujú presne tie suroviny, ktoré boli pri tomto type receptov označené ako najpoužívanejšie. Vďaka osobitej chuti rukoly má takto upravený bulgur iskru a švih. Ingrediencie:celozrnný bulgurrajčinový pretlakcherry rajčinykápiarukolamorská soľsušené chilli papričkycesnakparmezánmorská soľmandle (nemusia byť)extra… Celý článok ›
Najčastejšie používané suroviny/Voľba typu B
Publikované 03.02.2016 v 21:11 v kategórii SUROVINY, prečítané: 362x

Minimálne pri rýchlom varení sa v našich recep-toch niektoré suroviny neúnavne opakujú. Najčas-tejšie sú to chilli papričky s relatívne únosným ob-sahom kapsaicínu, cesnak a zázvor. Do skupiny dochucovadiel prekvapujúco zaradíme kvalitný rajčinový pretlak, ktorý práve v kombinácii s ces-nakom, zázvorom a chilli papričkami rozohrá aký-koľvek neutrálny základ, povedzme ryžu, kuskus, bulgur apod. Ďalším spoľahlivým… Celý článok ›
Červená repa navoňaná pomarančom
Publikované 02.02.2016 v 22:05 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 347x

Červená repa je výnimočná zelenina. V tomto jednoduchom podaní je jej prirodzená sladkosť tradične doplnená o kyslý tón "balzamica" a ovocnú pikantnosť pomaranča. Môže sa podávať napríklad k pečenému mäsu, alebo len tak, k poháru červeného vína. Ingrediencie:5 menších ks červenej repy1 PL balzamikového octa1 PL pomarančovej šťavy3 PL extra panenského olivového olejanastrúhaná kôra z pomaranča v bio kvalitemorská soľPostup:Neolúpanú repu varíme, kým… Celý článok ›
Pizza s kápiou a rajčinami
Publikované 01.02.2016 v 00:03 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 367x

Stačí mať v zásobe pečenú kápiu so sušenými rajčinami, pridať pár čerstvých a trochu syra, a môžete sa pustiť do pečenia. Cesto bude oveľa lahodnejšie, keď ho necháte do druhého dňa pomaly kysnúť v chladničke. Ingrediencie:pečená kápiasušené rajčinyčerstvé cherry rajčinymozzarellaparmezáncesnakolivový olejmorská soľNa cesto:250 g celozrnnej pšeničnej múkytrocha medu15 g droždia1 lyžička morskej soliasi 200 ml vody2 lyžice olivového olejaPostup:Či… Celý článok ›
Rizoto so špenátom a hrachom
Publikované 29.01.2016 v 21:03 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 383x

Veľmi zelené rizoto, dalo by sa povedať. Významne mu prospieva pridané prosciutto. Ak ste vegetariáni, môžete ho pokojne vynechať - o výdatný a chutný pokrm rozhodne neprídete. Ingrediencie:300 g ryže Arborio1 cibuľa2 - 3 strúžky cesnaku150 g čerstvého špenátu100 g mrazeného hrachu (v sezóne použijeme čerstvý)50 g prosciutta500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru+/- 120 ml suchého bieleho vína+/- 20 g masla50 g parmezánuolivový olejčerstvo pomleté biele… Celý článok ›
Makový a tvarohový koláč
Publikované 28.01.2016 v 20:49 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 409x

Kruh cesta, ktorý niekomu evokuje sladkú pizzu, má predsa len o niečo bližšie k Valašským frgálom. Napriek tomu, že ide o mierne zdravšiu transkripciu, cesto tým vôbec netrpí. O jeho vláčnosť sa postará šťavnatý tvaroh a lekvárom zvýraznený mak. Ak je tvarohová "placka" výborná, maková je neprekonateľná. Ingrediencie na cesto:350 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej3 žĺtky80 g masla80 g surového trstinového cukru+/- 200 ml mlieka20 g… Celý článok ›
Krémová ovsená kaša
Publikované 27.01.2016 v 18:55 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 436x

Táto kaša nepatrí do kategórie vločkových jedál, ktoré pri jedení rastú v ústach. Keď správne odhadnete pomer jednotlivých surovín, dostane vás svojou krémovitosťou. Je to však len jedna z nespočtu alternatív... Ingrediencie:sójové/čerstvé kravské mlieko v bio kvalitekrehčené ovsené vločkycelozrnná špaldová krupicačerstvá/sušená citrónová kôra v bio kvaliteštipka solivlašské orechyškoricamedPostup:Ako prvé si pripravíme orechy. Nasekáme ich,… Celý článok ›
Pečená kápia so sušenými rajčinami
Publikované 25.01.2016 v 20:20 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 368x

...v úprave, ktorá všetkým použitým surovinám nevýslovne lichotí... Ingrediencie:2 kápie80 g sušených rajčín (v oleji)1 strúčik cesnakuextra panenský olivový olejmorská soľPostup:Celé papriky nasucho opečieme v rúre predhriatej na 200°C. Trvá to asi 20 minút. Horúce vložíme do igelitového vrecka a po vychladnutí olú-peme + vyberieme jadrince. Nakrájame na menšie kúsky, osolíme, pri-dáme prelisovaný cesnak, olivový olej a nakrájané… Celý článok ›