Závin s jablkami a hroznom
Publikované 10.02.2016 v 21:48 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 348x
Chrumkavý závin z celozrnnej imitácie ťahaného cesta so šťavnatou náplňou z jabĺk a čerstvého hrozna. /Foto je len ilustračné. Konkrétny závin sme totiž zdokumentovať
nestihli☺/

Ingrediencie:
170 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej
40 g oleja
80 ml vlažnej vody
1 menšie vajce
1 lyžička octa
maslo na potretie závinu
práškový cukor s vanilkou na posyp
štipka soli
Náplň:
Neolúpané nastrúhané jablká (treba ostré strúhadlo)
čerstvé hrozno - prekrojené aspoň na polovicu
celozrnná múka s mletými mandľami (absorbuje prebytočnú ovocnú šťavu)
škorica
Postup:
Všetky ingrediencie dôkladne premiešame. Čím dlhšie sa cestu budeme venovať,
tým lepšie sa s ním bude neskôr pracovať. Pri celozrnnej múke s nižším obsahom
lepku nebude výsledok nikdy dokonalý. Cesto, cez ktoré sa dá čítať, s touto mú-
kou nikdy nezískame. Napriek tomu stojí za pozornosť.
Po starostlivom vypracovaní položíme cesto pod nahriaty hrniec a necháme ho tam
asi pol hodiny odpočívať. Po tejto procedúre vypracujeme cesto dlaňami. Poťahuje-
me ho od stredu ku koncom. Hrubé okraje obrežeme.
Naplníme, potrieme rozpusteným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi
30 - 40 minút. Počas pečenie ešte minimálne 1x zopakujeme potretie maslom.
Náš tip:
Závin je výborný aj s tvarohovou náplňou, do ktorej sa opäť pridá čerstvé hrozno +
citrónová kôra, vajce a cukor s vanilkou. O maku s višňami nehovoriac...
Komentáre
Celkom 0 kometárov