Tekvicový koláč
Publikované 28.11.2015 v 00:42 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 350x
Koláč, ktorý je vďaka tekvici a acidofilnému mlieku šťavnatý
a vláčny. Čerstvo upečený navyše nadchne rozpúšťajúcimi sa kúskami čokolády. No a ak to nepreženieme s poťahovaním z taniera, tak si nebudeme musieť vyčítať ani väčšie množstvo masla, ktoré je pre tento recept nenahraditeľné.

180 g celozrnnej pšeničnej (špaldovej) múky
60 g kakaa
3 vajcia
1 balenie vínneho kameňa
štipka soli
150 g mäkkého masla
170 g surového trstinového cukru
200 g tekvice Hokkaido (uvarenej a rozmixovanej)
100 g horkej čokolády
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Postup:
Vajcia s cukrom mixujeme tak dlho, kým nezískajú krémovitú konzistenciu. Postupne
pridáme vychladnutú (rozmixovanú) tekvicu, maslo, acidofilné mlieko, kakao a múku
rozmiešanú s vínnym kameňom. Na záver pridáme na kúsky nakrájanú čokoládu.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti pekáča. My sme
piekli v menšom pekáči 24 minút. Na väčšom plechu potrvá pečenie kratší čas. Koláč
však bude nižší, preto treba dať pozor, aby sme ho zbytočne nevysušili.
Tip:
Tekvicu môžeme nahradiť aj uvarenou a rozmixovanou repou - vtedy však treba zní-
žiť množstvo cukru. Väčšinou ju v koláči nikto nezaznamená. Citlivý jazyk ľudí, ktorí
repe v kuchyni holdujú, však zemitú chuť tejto komodity, akokoľvek prehlušovanej
kakaom a čokoládou, zachytí a môže naňho pôsobiť rušivo.
Tekvica je natoľko neutrálna, že u nej takýto konflikt s chuťovými záujmami nehrozí.
V každom prípade by bolo najlepšie vyskúšať obidve verzie - každá z nich má totiž
niečo do seba.

Komentáre
Celkom 0 kometárov