Šalát s pečeným lososom
Publikované 24.04.2016 v 17:40 v kategórii ŠALÁTY, prečítané: 446x
Pečeného lososa sme si v podobnej úprave už raz predstavili
v rámci tipov. Aby sa však nestratil medzi riadkami, tentokrát dostal "hlavnú rolu".

Ingrediencie /pre dve osoby/:
2 filety z lososa /ideálne vyššie a s kožou/
citrónová šťava
olivový olej
morská soľ
Na balzamikovú redukciu:
2 PL balzamikového octa
2 PL medu
2 PL sójovej omáčky
2 dl zeleninového vývaru
+ kus zázvoru, 2 strúčiky cesnaku a chilli paprička
Na šalát:
listový šalát podľa vlastného výberu /zhruba 200 g/
cherry rajčiny
2 strúčiky cesnaku
3 PL extra panenského olivového oleja
1 PL balzamikového octa
1 PLmedu
1 PL sójovej omáčky
kus olúpaného a nastrúhaného zázvoru
nadrobno nakrájaná chilli paprička
Príprava:
Zeleninový vývar spojíme s balzamikovým octom, sójovou omáčkou a medom.
Redukujeme pri miernej teplote tak dlho, kým nezíska sirupovitú konzistenciu.
Na záver pridáme nadrobno nakrájanú chilli papričku a nastrúhaný zázvor (podľa
toho, koľko znesieme) a prelisovaný cesnak.
Rúru predhrejeme na 200°C. Filety z lososa veľmi jemne osolíme, pokvapkáme
citrónovou šťavou a olivovým olejom, prikryjeme navlhčeným papierom na peče-
nie a pečieme zhruba desať minút, prípadne dlhšie. Dáme pozor, aby sa losos
v rúre zbytočne nevysušil.
Šalát pripravíme zmiešaním tekutých surovín na vinaigrette, do ktorých pridáme
prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Dôkladne premiešame
s natrhanými listami šalátu a kolieskami rajčín.
Servírovanie:
Do spodnej vrstvy šalátu môžeme použiť napr. naturálnu ryžu. Na ňu už len navŕ-
šime šalát a na kúsky natrhaného lososa, ktorého "švihneme" pikantnou balzami-
kovou redukciou.
Viac postrehov k receptu nájdete na našom FB...
Komentáre
Celkom 0 kometárov