Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Šalát s pečeným lososom

Publikované 24.04.2016 v 17:40 v kategórii ŠALÁTY, prečítané: 446x

Pečeného lososa sme si v podobnej úprave už raz predstavili v rámci tipov. Aby sa však nestratil medzi riadkami, tentokrát dostal "hlavnú rolu".

Ingrediencie /pre dve osoby/:
2 filety z lososa /ideálne vyššie a s kožou/
citrónová šťava
olivový olej
morská soľ

Na balzamikovú redukciu:
2 PL balzamikového octa
2 PL medu
2 PL sójovej omáčky
2 dl zeleninového vývaru
+ kus zázvoru, 2 strúčiky cesnaku a chilli paprička


Na šalát:
listový šalát podľa vlastného výberu /zhruba 200 g/
cherry rajčiny
2 strúčiky cesnaku
3 PL extra panenského olivového oleja
1 PL balzamikového octa
1 PLmedu
1 PL sójovej omáčky 
kus olúpaného a nastrúhaného zázvoru
nadrobno nakrájaná chilli paprička 

Príprava:
Zeleninový  vývar  spojíme s balzamikovým octom,  sójovou omáčkou a medom.
Redukujeme  pri  miernej  teplote  tak dlho, kým nezíska sirupovitú  konzistenciu.
Na záver pridáme nadrobno nakrájanú chilli papričku a nastrúhaný zázvor (podľa
toho, koľko znesieme) a prelisovaný cesnak.

Rúru predhrejeme na 200°C.   Filety z lososa veľmi jemne osolíme, pokvapkáme 
citrónovou šťavou a olivovým olejom,  prikryjeme navlhčeným papierom na peče-
nie a pečieme zhruba desať  minút,  prípadne  dlhšie.  Dáme pozor, aby sa losos 
v rúre zbytočne nevysušil.

Šalát pripravíme zmiešaním tekutých surovín na vinaigrette, do ktorých pridáme
prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Dôkladne premiešame
s natrhanými listami šalátu a kolieskami rajčín.

Servírovanie:
Do spodnej vrstvy šalátu môžeme použiť napr. naturálnu ryžu. Na ňu už len navŕ-
šime šalát a  na kúsky natrhaného lososa, ktorého "švihneme" pikantnou balzami-
kovou redukciou.

Viac postrehov k receptu nájdete na našom FB...

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk