Rizoto s baklažánom a sušenými rajčinami
Publikované 15.12.2015 v 20:11 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 447x
Jemné a delikátne. Má len jednu chybu. Musí sa konzumovať
okamžite. Na rizoto si treba urobiť čas...

Ingrediencie:
300 g ryže Arborio
1 cibuľa
2 - 3 strúčiky cesnaku
1 stredne veľký baklažán
100 g sušených rajčín
+/- 500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru
+/- 120 ml suchého bieleho vína
+/- 20 g masla
50 g parmezánu
olivový olej
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ
Pozn.: množstvá sú len orientačné - ryža môže vstrebať viac či menej tekutiny.
Postup:
Na troche olivového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Primiešame
neumytú ryžu (nechceme ju zbaviť škrobu, ktorý zabezpečí pokrmu požadova-
nú krémovitosť), obalíme ju cibuľou a olejom a zalejeme časťou vývaru a vína.
Ryža má byť len nepatrne ponorená. Teraz nastáva dlhý proces miešania a pri-
lievania tekutín. Po odparení vždy dolejeme a miešame ďalej. Celá záležitosť
trvá približne 20 minút.
V medzičase si nakrájame baklažán, osolíme a necháme ho tzv. vypotiť. Preby-
točnú soľ neskôr odstránime papierovými utierkami. Na troche oleja krátko ores-
tujeme prelisovaný strúžok cesnaku. Pridáme baklažán a restujeme ho tak dlho,
kým príjemne nezmäkne. Okoreníme a odložíme.
Keď je ryža al dente, primiešame do nej baklažán, nakrájané sušené rajčiny a
zvyšný cesnak. Dochutíme parmezánom a maslom.
Pred servírovaním každú porciu zasypeme ešte trochou najemno nastrúhaného
parmezánu, prípadne parmezánovými hoblinami a slušnou porciou olivového ole-
ja. Servírujeme okamžite, v opačnom prípade by sme namiesto krémovitého rizo-
ta dostali dobre ochutenú ryžovú tehlu. A to by bola škoda.
Podávame s listovým šalátom.
Tip: Na záver môžeme pridať plátky prosciutta, ktoré sa niekoľko minút sušili v rú-
re.
Komentáre
Celkom 0 kometárov