"Podvodnice"
Publikované 21.02.2016 v 14:48 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 385x
Pečivo známe v Čechách aj na Slovensku. Keďže sa nesladí, dá sa upraviť nasladko aj naslano. U nás majú imperatívny názov Vyskoč z vody! Neznejú ale dvojzmyselné Podvodnice trochu sympatickejšie?
Obidva pojmy však jasne vystihujú pravú povahu "nekalostí", ktoré sa s pečivom dejú počas
prípravy. Hotové cesto totiž vrhneme do vody a čakáme, kým sa z nej, jemne nafúknuté,
vynorí. Aj z celozrnnej múky je veľmi vláčne a na dotyk vôbec nepripomína bežné kysnuté cesto. Vo finále tak Podvodnice ani nechutía. Prítomnosť kvasníc je v nich mierne cítiť až po uležaní.
Mandle a silná chuť po citróne jednoznačne volajú po zapíjaní silným espressom. Vzhľadom na vysoký obsah masla a cukru parfumovanom vanilkou by naozaj mali stačiť dva - tri malé kúsky☺

Ingrediencie /množstvo na dva plechy/:
250 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej
1 lyžička medu/cukru
+/- 40 ml mlieka
20 g droždia
130 g masla
kôra z jedného citróna v bio kvalite
štipka soli

Postup:
Z mlieka, droždia, medu a trochy múky urobíme kvások. Keď je vykysnutý,
pridáme doňho múku, citrónovú kôru (tá sa bežne nepoužíva), soľ a maslo.
Dobre vypracované cesto ponoríme do misy so studenou vodou a necháme
ho pomaly kysnúť. Ceto je pripravené na spracovanie, keď vypláva hore.
Osušíme ho, rozvaľkáme a povykrajujeme radielkom. V tejto fáze sa cesto
zvykne buď plniť, alebo rovno piecť . My si ho ale ešte jemne potrieme vajíč-
kom, pretože naň chceme prilepiť mandľové plátky (jednoduchšie je potrieť
cesto ešte pred vykrajovaním). Dokysnúť ho už nenechávame.
V rúre predhriatej na 170°C pečieme asi pätnásť minút. Po upečení posype-
me cukrom s vanilkou.
Poznámka:
Keďže je cesto nesladené, obaľuje sa ešte teplé v cukre (podobne ako vanil-
kové rožky či fánky). Keď už sa nemôžeme vyhnúť "zasneženiu" Podvodníc,
šetrnejšie je ubrať a použiť sitko.
V tradičných receptoch sa namiesto masla často používa bravčová masť-
ktorá mala svoje pevné miesto aj v sladkej kuchyni, špeciálne pri kysnutých
cestách.
Komentáre
Celkom 0 kometárov