Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

"Podvodnice"

Publikované 21.02.2016 v 14:48 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 385x

Pečivo známe v Čechách aj na Slovensku. Keďže sa nesladí, dá sa upraviť nasladko aj naslano. U nás majú imperatívny názov Vyskoč z vody! Neznejú ale dvojzmyselné Podvodnice trochu sympatickejšie? Obidva pojmy však jasne vystihujú pravú povahu "nekalostí", ktoré sa s pečivom dejú počas prípravy. Hotové cesto totiž vrhneme do vody a čakáme, kým sa z nej, jemne nafúknuté, vynorí. Aj z celozrnnej múky je veľmi vláčne a na dotyk vôbec nepripomína bežné kysnuté cesto. Vo finále tak Podvodnice ani nechutía. Prítomnosť kvasníc je v nich mierne cítiť až po uležaní. Mandle a silná chuť po citróne jednoznačne volajú po zapíjaní silným espressom. Vzhľadom na vysoký obsah masla a cukru parfumovanom vanilkou by naozaj mali stačiť dva - tri malé kúsky☺

Ingrediencie /množstvo na dva plechy/:
250 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej
1 lyžička medu/cukru
+/- 40 ml mlieka
20 g droždia
130 g masla
kôra z jedného citróna v bio kvalite
štipka soli


Postup:
Z  mlieka, droždia, medu a trochy múky urobíme  kvások.  Keď je vykysnutý, 
pridáme doňho múku, citrónovú kôru  (tá sa bežne nepoužíva),  soľ a maslo. 
Dobre vypracované cesto ponoríme do misy so studenou vodou a necháme 
ho pomaly kysnúť. Ceto je pripravené na spracovanie, keď vypláva hore. 
Osušíme ho, rozvaľkáme a povykrajujeme radielkom. V tejto fáze  sa  cesto 
zvykne buď plniť, alebo rovno piecť . My si ho ale ešte jemne potrieme vajíč-
kom,  pretože naň chceme prilepiť mandľové plátky  (jednoduchšie je potrieť 
cesto ešte pred vykrajovaním). Dokysnúť ho už nenechávame.
V rúre predhriatej na 170°C pečieme asi pätnásť minút.  Po upečení posype-
me cukrom s vanilkou.

Poznámka:
Keďže je cesto nesladené, obaľuje sa ešte teplé v cukre (podobne ako vanil-
kové rožky či fánky). Keď už sa nemôžeme vyhnúť "zasneženiu" Podvodníc,
šetrnejšie je ubrať a použiť sitko.
V  tradičných receptoch  sa  namiesto  masla  často používa bravčová masť-
ktorá mala svoje pevné miesto aj v sladkej kuchyni, špeciálne  pri kysnutých 
cestách.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk