Pikantný šalát
Publikované 21.11.2015 v 20:27 v kategórii OBEDY DO PRÁCE, prečítané: 362x
Šalát, ktorý sa medzi odchodom z domu a konzumáciou
nepremení na nepožívateľnú kašu.

Ingrediencie
cherry rajčiny
Nepovinné ingrediencie:
Postup:

Na dressing:
3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
1 polievková lyžica balzamikového octa
1 polievková lyžica javorového sirupu/medu
1 polievková lyžica sójovej omáčky (ideálne Kikkoman)
kus olúpaného a nastrúhaného zázvoru
nadrobno nakrájaná chilli paprička (môže byť aj sušená)
Nepovinné ingrediencie:
strúčik cesnaku (zvýši síce úroveň pokrmu, čo sa však nedá povedať o spoločenskej
znesiteľnosti konzumenta:))
konzerva tuniaka v olivovom oleji
Postup:
Ingrediencie na dressing dobre premiešame v malom zaváraninovom pohári, v ktorom
si ho súčasne zoberieme so sebou. Tu sa dostávame k tomu, ako zabrániť rozmočeniu
šalátu. Do jednej nádoby vložíme nakrájané rajčiny a na ne nasypeme umyté a vysušené
šalátové listy. S dressingom premiešame až pred podávaním.
Príjemnou prílohou je naturálna ryža, rýchlejšou alternatívou je celozrnný bulgur, no a
víťazom v rýchlosti prípravy sa stáva kuskus. Je to na vás...

Tip na doma
Keďže máme viac času, v rúre predhriatej na 200° C upečieme vyššiu filetu z lososa.
Vysušeniu zabránime tým, že ju prikryjeme napríklad navlhčeným papierom na pečenie.
Pečieme zhruba desať minút, prípadne viac. Nechceme, aby bol surový, ale ani prepe-
čený.
Šalát si pripravíme štandardne. Rajčiny a šalátové listy spojíme s dressingom.
Ak sa chceme s receptom naozaj "vyhrať", ešte raz použijeme suroviny, ktoré sú sú-
časťou dressingu (vynecháme olej) a pridáme k nim asi dva decilitre zeleninového vý-
varu. Redukujeme pri miernej teplote tak dlho, kým hmota nezíska sirupovitú konzis-
tenciu. V tomto bode musíme byť pozorní, inak by sa mohla pripáliť.
Kto dáva prednosť pikantnejším jedlám, môže ešte pridať chilli papričku a zázvor, to
isté platí aj pre vyváženie sladkosti a kyslosti.
Podávame asi takto. Na dno taniera navrstvíme ryžu, šalát a natrhané kúsky lososa.
Na záver pokvapkáme pikantným sirupom.
Výsledok sa nedá ani v najmenšom porovnať s bežnými reštauračnými šalátmi za 5 Eur,
ktoré pozostávajú z niekoľkých lístkov neochuteného šalátu, vysušeného lososa a fŕkancov
kyslej smotany.
Komentáre
Celkom 0 kometárov