Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Pikantný šalát

Publikované 21.11.2015 v 20:27 v kategórii OBEDY DO PRÁCE, prečítané: 362x

Šalát, ktorý sa medzi odchodom z domu a konzumáciou nepremení na nepožívateľnú kašu.

Ingrediencie

šalátové listy (Valeriána poľná, rukola, špenát)
cherry rajčiny
Na dressing:
3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
1 polievková lyžica balzamikového octa
1 polievková lyžica javorového sirupu/medu
1 polievková lyžica sójovej omáčky (ideálne Kikkoman)
kus olúpaného a nastrúhaného zázvoru
nadrobno nakrájaná chilli paprička (môže byť aj sušená)

Nepovinné ingrediencie:
strúčik cesnaku (zvýši síce úroveň pokrmu, čo sa však nedá povedať o spoločenskej 
znesiteľnosti konzumenta:))
konzerva tuniaka v olivovom oleji

Postup:
Ingrediencie na dressing dobre premiešame v malom zaváraninovom pohári, v ktorom 
si ho súčasne zoberieme so sebou. Tu sa dostávame k tomu, ako zabrániť rozmočeniu 
šalátu. Do jednej nádoby vložíme nakrájané rajčiny a na ne nasypeme umyté a vysušené 
šalátové listy. S dressingom premiešame až pred podávaním. 
Príjemnou prílohou je naturálna ryža, rýchlejšou alternatívou je celozrnný bulgur, no a
víťazom v rýchlosti prípravy sa stáva kuskus. Je to na vás...


Tip na doma
Keďže máme viac času, v rúre predhriatej na 200° C upečieme vyššiu filetu z lososa.
Vysušeniu zabránime tým, že ju prikryjeme napríklad navlhčeným papierom na pečenie.
Pečieme zhruba desať minút, prípadne viac. Nechceme, aby bol surový, ale ani prepe-
čený.
Šalát si pripravíme štandardne. Rajčiny a šalátové listy spojíme s dressingom.
Ak sa chceme s receptom naozaj "vyhrať", ešte raz použijeme suroviny, ktoré sú sú-
časťou dressingu (vynecháme olej) a pridáme k nim asi dva decilitre zeleninového vý-
varu. Redukujeme pri miernej teplote tak dlho, kým hmota nezíska sirupovitú konzis-
tenciu. V tomto bode musíme byť pozorní, inak by sa mohla pripáliť.
Kto dáva prednosť pikantnejším jedlám, môže ešte pridať chilli papričku a zázvor, to
isté platí aj pre vyváženie sladkosti a kyslosti.
Podávame asi takto. Na dno taniera navrstvíme ryžu, šalát a natrhané kúsky lososa.
Na záver pokvapkáme pikantným sirupom.
Výsledok sa nedá ani v najmenšom porovnať s bežnými reštauračnými šalátmi za 5 Eur, 
ktoré pozostávajú z niekoľkých lístkov neochuteného šalátu, vysušeného lososa a fŕkancov
kyslej smotany.


Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk