Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Makový a tvarohový koláč

Publikované 28.01.2016 v 20:49 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 409x

Kruh cesta, ktorý niekomu evokuje sladkú pizzu, má predsa len o niečo bližšie k Valašským frgálom. Napriek tomu, že ide o mierne zdravšiu transkripciu, cesto tým vôbec netrpí. O jeho vláčnosť sa postará šťavnatý tvaroh a lekvárom zvýraznený mak. Ak je tvarohová "placka" výborná, maková je neprekonateľná.

Ingrediencie na cesto:
350 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej
3 žĺtky
80 g masla
80 g surového trstinového cukru
+/- 200 ml mlieka
20 g droždia
citrónová kôra (čerstvá/sušená) v bio kvalite
štipka soli

Na makovú plnku:
150 g maku
150 ml mlieka
2 PL medu
3 - 4 lyžice slivkového lekváru
/asi 2 PL trstinového cukru - ak používame nesladený lekvár/
citrónová kôra
štipka soli

Na tvarohovú plnku:
250 g tučného tvarohu
3 jemne vyšľahané bielky
3PL surového trstinového cukru
citrónová kôra
štipka soli

Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame s trochou cukru, zalejeme 
časťou  mlieka  a  zasypeme trochou múky.  Zhruba o desať minút je kvások 
hotový.  Múku  zmiešame  s  citrónovou  kôrou, trochou soli, cukrom, žĺtkami, 
kváskom a zvyškom mlieka.  Na záver pridáme rozpustené maslo. Cesto dô-
kladne  spracujeme a necháme v teple kysnúť.  Keď zdvojnásobí svoj objem,
znova ho prepracujeme. Nebojíme sa zopakovať v medzičase tento krok ešte 
dva-tri krát. Svojím dielom určite rady prispejú aj deti, pre ktoré je úder do na-
fúknutej  periny  cesta  vítaný  kuchynský úlet:) Keď je cesto niekoľkonásobne 
zaobstarané, rozdelíme ho na dve časti a  (najlepšie dlaňami) z neho vytvaru-
jeme dve veľké tenké placky, ktoré plníme dopredu pripravenými náplňami.

Mrvenička z masla,  múky a cukru je nepovinná jazda.  Podobne aj zdobenie
celými mandľami (makový koláč). Zato kôpky kyslého lekváru,  na ktoré nara-
zíte pri jedení tvarohového koláča, by mali rozhodne zostať na svojom mieste.

Maková plnka:
Mlieko spojíme s medom, makom, ktorý sme predtým pracne pomleli, lekvárom 
(my sme použili domáci - pečený bez  pridaného cukru, takže bolo potrebné do-
sladiť), štipkou soli a citrónovou kôrou. Krátko povaríme.

Tvarohová plnka:
Jednoducho  spojíme tvaroh s vyšľahanými bielkami,  ktoré sme si odložili pri 
príprave cesta, pridáme cukor, citrónovú kôru a soľ.

Komentáre

Celkom 1 komentár

  • Unkn0wn 28.01.2016 v 22:32 VYPADA DOBŘE


  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk