Makový a tvarohový koláč
Publikované 28.01.2016 v 20:49 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 409x
Kruh cesta, ktorý niekomu evokuje sladkú pizzu, má predsa len
o niečo bližšie k Valašským frgálom. Napriek tomu, že ide o mierne zdravšiu transkripciu, cesto tým vôbec netrpí. O jeho vláčnosť sa postará šťavnatý tvaroh a lekvárom zvýraznený mak. Ak je tvarohová "placka" výborná, maková je neprekonateľná.

350 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej
3 žĺtky
80 g masla
80 g surového trstinového cukru
+/- 200 ml mlieka
20 g droždia
citrónová kôra (čerstvá/sušená) v bio kvalite
štipka soli
Na makovú plnku:
150 g maku
150 ml mlieka
2 PL medu
3 - 4 lyžice slivkového lekváru
/asi 2 PL trstinového cukru - ak používame nesladený lekvár/
citrónová kôra
štipka soli
Na tvarohovú plnku:
250 g tučného tvarohu
3 jemne vyšľahané bielky
3PL surového trstinového cukru
citrónová kôra
štipka soli
Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame s trochou cukru, zalejeme
časťou mlieka a zasypeme trochou múky. Zhruba o desať minút je kvások
hotový. Múku zmiešame s citrónovou kôrou, trochou soli, cukrom, žĺtkami,
kváskom a zvyškom mlieka. Na záver pridáme rozpustené maslo. Cesto dô-
kladne spracujeme a necháme v teple kysnúť. Keď zdvojnásobí svoj objem,
znova ho prepracujeme. Nebojíme sa zopakovať v medzičase tento krok ešte
dva-tri krát. Svojím dielom určite rady prispejú aj deti, pre ktoré je úder do na-
fúknutej periny cesta vítaný kuchynský úlet:) Keď je cesto niekoľkonásobne
zaobstarané, rozdelíme ho na dve časti a (najlepšie dlaňami) z neho vytvaru-
jeme dve veľké tenké placky, ktoré plníme dopredu pripravenými náplňami.
Mrvenička z masla, múky a cukru je nepovinná jazda. Podobne aj zdobenie
celými mandľami (makový koláč). Zato kôpky kyslého lekváru, na ktoré nara-
zíte pri jedení tvarohového koláča, by mali rozhodne zostať na svojom mieste.
Maková plnka:
Mlieko spojíme s medom, makom, ktorý sme predtým pracne pomleli, lekvárom
(my sme použili domáci - pečený bez pridaného cukru, takže bolo potrebné do-
sladiť), štipkou soli a citrónovou kôrou. Krátko povaríme.
Tvarohová plnka:
Jednoducho spojíme tvaroh s vyšľahanými bielkami, ktoré sme si odložili pri
príprave cesta, pridáme cukor, citrónovú kôru a soľ.
Komentáre
Celkom 1 komentár
Unkn0wn 28.01.2016 v 22:32 VYPADA DOBŘE