Kurča s plnkou
Publikované 31.03.2016 v 09:32 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 366x
Niektorým z nás stačí vyslovene len plnka s kašou a sviežim šalátom. Nenahovárajme si však, že by chutila rovnako, keby sme ju piekli oddelene. Každopádne, plnka, v ktorej majú
výrazné zastúpenie mandle, povýši obyčajný obed na výnimočný.

1 kurča - ideálne v bio kvalite
3 ks celozrnného toastového chleba
3 PL mletých mandlí
2 PL parmezánu - nastrúhaného
1 vajce
biele korenie - čerstvo pomleté
1 PL pažítky - nadrobno pokrájanej
2 strúžky cesnaku - prelisovaného
1 PL hladkolistého petržlenu - nadrobno pokrájaného
morská soľ - pozor na prítomnosť soli v parmezáne
4 mrkvy
+/- 10 ks jarných cibuliek
zemiaky
cuketa - olúpaná (zemiaky/cuketa: 3:1)
+/- 2 strúčiky cesnaku
+/- 1 PL parmezánu
biele korenie - čerstvo pomleté
extra panenský olivový olej
Postup:
Kurča umyjeme a osolíme. Toastový chlieb nakrájame na kocky, zvlhčíme ho vodou
(mliekom), pridáme žltok, mandle, parmezán, pažítku, petržlen, cesnak a soľ. Na záver
opatrne vmiešame našľahaný bielok a vložíme pod kožu kurčaťa. Plnky nie je veľa, po-
kojne môžete zvoliť dvojnásobné množstvo a naplniť ňou aj dutinu.
Zeleninu umyjeme, olúpeme a vložíme pod kurča. Zalejeme vodou. Kurča prikryjeme
druhým pekáčom alebo navlhčeným papierom na pečenie. Pečieme priteplote 200°C
asi hodinu. Potom teplotu znížime na 170 °C a pomaly pečieme ďalšiu hodinu.
Vďaka väčšiemu množstvu vody a tomu, že je kurča prikryté, sa mäso nevysuší. Asi
dvadsať minút pred podávaním ho odokryjeme a dopečieme.
Zemiakovo - cuketová kaša:
Zemiaky a cuketu uvaríme spoločne s cesnakom do mäkka. Časť vody si odložíme na-
bok. Osolíme ich, prelisujeme/rozmixujeme (určite nie ponorným mixérom!) a postupne
do nich prilievame odloženú vodu. Pridáme parmezán, korenie a olivový olej.
Podávame s pečenou zeleninou a výpekom, ktorý je možné zredukovať. Tomuto takmer
povinnému procesu sme sa však tentoraz vyhli. Výpek, ktorý je svojjím spôsobom porov-
nateľný s vývarom, bol dostatočne silný a navyše príjemne zvláčnil pyré zo zemiakov
a cukety. Nezabudneme na dobrý listový šalát...
Komentáre
Celkom 2 komentáre
Nadia 31.03.2016 v 16:44 V nedelu idem na to :)
zdravevarenie.infoblog.sk 01.04.2016 v 17:13 ☺