Krúpy so sušenými slivkami
Publikované 27.02.2016 v 18:50 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 545x
Jačmenné krúpy patria medzi polozabudnuté suroviny, pritom majú slušnú schopnosť prebrať na seba slanú, pikantnú, ale aj sladkú chuť. Môžete ich použiť ako hlavný chod, prílohové jedlo, závarku do polievky, ako len chcete. Už malé množstvo urobí veľa muziky nielen na tanieri, ale aj v tele, čo vo voľnom preklade znamená plný tanier a zdravotný benefit. Keď ich skombinujete so sušenými slivkami, verte, že nebudete ľutovať.

Ingrediencie:
+/- 6 PL jačmenných krúp - stredne veľkých
+/- 100 g sušených sliviek
2 PL maku
2 PL vlašských/lieskových orechov - mletých
1 ks celej škorice
kus citrónovej kôry v bio kvalite
štipka soli
med
Postup:
Máme dve možnosti. Buď krúpy pred spaním zalejeme vodou a necháme ich
do rána nabobtnať (podobne aj slivky), alebo ich budeme priamo variť. Prvý
variant je praktickejší, podstatne skráti čas tepelnej úpravy. Namočené krúpy
stačí variť 15 - 20 minút. Nenamočené strávia na sporáku minimálne trištvrte
hodiny.
povaríme slivky s kúskom škorice a citrónovej kôry - keď sa začnú rozvárať,
pridáme ich aj s vodou, v ktorej sa varili, ku krúpam. Od tejto chvíle musíme
byť obozretní a do dokonalého zmäknutia krúp obsah hrnca sledovať. Hmota
by sa mohla ľahko pripáliť. To je dôvod, prečo sme ich nevarili spoločne hneď
od začiatku.
Na záver pridáme mak, ktorý sme v medzičase pomleli, orechy a trochu medu.
Na prekážku nie je ani so šupkou nastrúhaná hruška alebo jablko. Dobrú chuť!
Komentáre
Celkom 0 kometárov