Krúpy s fazuľou
Publikované 05.03.2016 v 16:56 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 825x
Poďme na ďalšiu časť "krupobitia", v ktorej používame tradičnú kombináciu so strukovinami.
Pozrime sa napríklad na židovský šoulet alebo záhorácky šumajstr, ktorý sa pripravuje aj na
Slovácku. Tým, že nepoužijeme žiadny zo zásadných chuťotvorných elementov (hus, kačka, masť, bravčové oškvarky☺) sa k týmto jedlám v skutočnosti len nepatrne priblížime. Efekt jedla budujú jemne praskajúce krúpy, dobrá fazuľa, výrazný cesnak a kvalitný vývar.

250 g jačmenných krúp
100 g fazule
2 červené cibule
4 strúčiky cesnaku (minimálne)
kurací/zeleninový vývar
nahrubo pomleté čierne korenie
morská soľ
extra panenský olivový olej
Postup:
Keď myslíme dopredu, čo je pri krúpach výhodnejšie a pri fazuli nevyhnutné,
jedno i druhé necháme cez noc nabobtnať vo vode. Fazuľu varíme v samos-
tatnom hrnci tak dlho, aby bola takmer mäkká. V druhom orestujeme 1 nadro-
bno nakrájanú cibuľu. Keď je sklovitá, pridáme nabobtnané krúpy, z ktorých
sme predtým zliali vodu. Premiešame, pridáme fazuľu a zalejeme pripraveným
vývarom.
Celonočné máčanie vo vode pomôže krúpam k rýchlemu uvareniu, čo v tomto
prípade znamená asi dvadsať minút. Dochutíme soľou, korením a cesnakom.
Krúpy by nemali byť fádne. Ak nie sú dosť výrazné, nezabudneme ich priostriť.
Druhú cibuľu nakrájame na kolieska, opečieme a navŕšime na jednotlivé por-
cie. Klasicky striekneme olivovým olejom.
Podávame ako samostatný pokrm, ktorý si vyslovene žiada trochu acidity. Vho-
dný je listový šalát so sladko-kyslým dressingom. Odvážnejšie povahy posadia
na krúpy Guacamole - ako vidíte na obrázku☺
Komentáre
Celkom 0 kometárov