Krupicový koláč inšpirovaný Receptami prastarej matere
Publikované 06.03.2016 v 18:12 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 404x
Zo zbierky receptov Terézie Vansovej sme si vybrali tento jednoduchý, ale zaujímavý koláč, ktorý síce tesne po upečení budil miernu nedôveru, ale keď sme mu dali niekoľko minút,
potešenie bolo na našej strane. Múčnik odkazuje na prvom mieste na krupičnú kašu. Sneh z bielkov ju však nadvihol (nie ako pri soufflé) a zjemnil. Povarené sušené slivky, ktoré sme
do receptu pridali, vytvorili výraznejšiu protichuť, ktorá sa ku krupičnému základu veľmi hodila. Najlepší bol asi desať minút po upečení. Pravda, s estetikou to bolo zložitejšie. Po vychladnutí prejavil typické vlastnosti krupice, ktorú využívajú aj nepečené krupičné múčniky (flameri). Dostal sa do seba a dal sa lepšie krájať, chuťovo však hlasujeme za jeho neestetickejšiu - rozplývavú verziu.

Ingrediencie:
250 g celozrnnej špaldovej krupice
+/- 500 ml mlieka
3 vajcia
20 g masla
5 PL surového trstinového cukru
100 g sušených sliviek v BIO kvalite = nesírených
kôra z 1 citróna v BIO kvalite
štipka soli
Postup:
V mlieku so štipkou soli uvaríme krupičnú kašu. Recept nehovorí
nič o jej hustote, my sme sa intuitívne rozhodli pre hustejšiu kašu.
Nie však natoľko hustú, aby rozbila sneh z bielkov, ktorý do nej
budeme neskôr pridávať. Tomuto faktu je treba prispôsobiť množ-
stvo pridanej tekutiny. Keby bola kaša riedka, určite by bolo potre-
bné pridať viac vajec. Inak by sa po ďalšej tepelnej úprave veľmi
nezmenila.
Sušené slivky nakrájame/nastriháme na drobné kúsky a niekoľko
minút ich varíme. Zlejeme vodu a necháme vychladnúť.
Žĺtky s cukrom šľaháme tak dlho, kým nezblednú a nepripomínajú
krém. Do vychladnutej krupičnej kaše vmiešame citrónovú kôru,
rozpustené maslo a žĺtkový krém.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Veľmi opatrne ho zapracujeme
do hmoty.
Hotové cesto vylejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie.
Rovnomerne naň rozložíme kúsky vychladnutých sliviek (vyhne-
me sa tak zbytočnej manipulácii so snehovým cestom) a pečie-
me v rúre predhriatej na 170*C asi 25 minút.
Poznámka:
Kto má rád sladšie múčniky, pridá cukor. Oproti pôvodnému re-
ceptu sme ubrali aj značnú časť masla.
Originálny recept odporúča zapiecť "grísový" (z nemeckého
Grieß/krupica) koláč so snehom z bielkov, do ktorých sa pridá
cukor a lekvár).
Komentáre
Celkom 0 kometárov