Jednoduchá torta s marcipánovým plášťom
Publikované 03.01.2016 v 18:03 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 367x
Kto má rád hutnejšie čokoládové krémy, marcipán
a vlhké cesto, ten si túto nenáročnú tortu obľúbi...

Ingrediencie na korpus:
4 lyžice celozrnnej pšeničnej múky
2 lyžice najemno pomletých mandlí
6 lyžíc surového trstinového cukru
6 vajec
3 lyžice olivového oleja
100 ml bieleho jogurtu
1 lyžička sódy
2 lyžičky vínneho kameňa
štipka soli
400 g marcipánovej hmoty (časť odložíme na dozdobenie torty)
100 g kvalitnej horkej čokolády na polevu
Ingrediencie na krém:
100 ml smotany na šľahanie
100 g kvalitnej horkej čokolády
100 g jogurtu
Postup:
Korpus je veľmi jednoduchý. Najskôr rozmixujeme celé vajcia s cukrom. Keď vznik-
Korpus je veľmi jednoduchý. Najskôr rozmixujeme celé vajcia s cukrom. Keď vznik-
ne krémovitá zmes, vmiešame do nej olej, jogurt a po častiach pridávame mandle
a múku zmiešanú so sódou a vínnym kameňom + štipku soli. Pečieme v rúre pred-
hriatej na 170°C (horký vzduch) asi 20 minút.
Krém pripravíme podobne jednoducho. Zohrejeme smotanu do bodu varu, odsta-
víme ju zo sporáka a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Keď vychladne, primieša-
me jogurt. Množstvo závisí od jeho hustoty. Namiesto jogurtu môžeme do čokolády
pridať mascarpone. Keďže je mascarpone hustejšie, čokoláda znesie väčšie množ-
stvo. Prídeme o nutričný benefit a príjemnú kyslosť, na druhú stranu dostaneme
lahodnejšiu a krémovitejšiu náplň.
Vychladnutý korpus prekrojíme na dve časti a naplníme krémom. Medzi dvomi
kusmi potravinárskej fólie rozvaľkáme marcipán (najosvedčenejší je od firmy Kovan-
dovi - má prirodzenejší mandľový výraz ako porovnateľné produkty, ktoré sú bežne
dostupné v našej obchodnej sieti). Položíme ho na vrchnú vrstvu torty a polejeme
rozpustenou čokoládou. Na záver môžeme dozdobiť marcipánovými hviezdičkami
(prípadne inými tvarmi).
Komentáre
Celkom 2 komentáre
mirosvoboda@zoznam.sk 18.01.2016 v 17:45 Už si na tortu chutím. Mamka ju pripraví.
zdravevarenie.infoblog.sk 18.01.2016 v 19:57 :-)