Hruškový koláč zo zemiakového cesta
Publikované 13.03.2016 v 19:38 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 379x
Zemiaky sú zárukou vláčnosti kysnutého cesta. V Úspornej
kuchyni starej mamy /Ľudmila Dullová - Horecká; Ikar-1999/
je pomer zemiakov a múky často 1:1. Zariskovali sme a nechali sme sa inšpirovať. Kombinácia s hruškami bola ranou do čierneho. Keď ochutnáte, pochopíte☺

Ingrediencie:
300 g v šupke uvarených zemiakov
300 g celozrnnej pšeničnej múky
12 g droždia
1 žĺtok
1 lyžička medu
50 ml mlieka
50 g masla
3 PL surového trstinového cukru
kôra z citrónu v BIO kvalite
štipka soli
+/- 1 kg hrušiek
+/- 2 PL surového trstinového cukru
2 PL mletých mandlí
šťava z 1 citróna
voda
Postup:
Ako prvé uvaríme zemiaky v šupke. Po uvarení ich olúpeme a najemno nastrúhame.
Z droždia, medu, mlieka a lyžice múky urobíme kvások. Keď asi po desiatich minú-
tach nabehne, spojíme ho s múkou, zemiakmi, cukrom, citrónovou kôrou a štipkou
soli. Na záver pridáme rozpustené maslo. Cesto je na začiatku dosť suché a drobivé.
Zemiaky ho však veľmi rýchlo hydratujú, preto netreba podliehať pokušeniu pridať
viac mlieka.
Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť. Musíme rátať s tým, že bude pomerne
tekuté. Pri nanášaní na plech (vystlaný papierom na pečenie) si pomôžeme tým, že
povrch cesta pokvapkáme olivovým olejom a dlaňami ho rozprestrieme do strán.
Neolúpané hrušky nakrájame na tenké plátky, zalejeme trochou vody a citrónovou
šťavou. Podľa sladkosti hrušiek pridáme/nepridáme cukor. Dusíme, kým nezmäknú.
Dávame pozor, aby sa nepripálili. Nakoniec primiešame mleté mandle.
Hrušky rovnomerne rozložíme na cesto a pečieme v rúre predhriatej na 170°C asi
30 minút. Koláč počas pečenia výrazne zväčší objem, po upečení si však takzvane
sadne.
Komentáre
Celkom 0 kometárov