Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Hruškový koláč zo zemiakového cesta

Publikované 13.03.2016 v 19:38 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 379x

Zemiaky sú zárukou vláčnosti kysnutého cesta. V Úspornej kuchyni starej mamy /Ľudmila Dullová - Horecká; Ikar-1999/ je pomer zemiakov a múky často 1:1. Zariskovali sme a nechali sme sa inšpirovať. Kombinácia s hruškami bola ranou do čierneho. Keď ochutnáte, pochopíte☺

Ingrediencie:
300 g v šupke uvarených zemiakov
300 g celozrnnej pšeničnej múky
12 g droždia
1 žĺtok
1 lyžička medu
50 ml mlieka
50 g masla
3 PL surového trstinového cukru
kôra z citrónu v BIO kvalite
štipka soli

Náplň:
+/- 1 kg hrušiek
+/- 2 PL surového trstinového cukru
2 PL mletých mandlí
šťava z 1 citróna
voda


Postup:
Ako prvé uvaríme zemiaky v šupke. Po uvarení ich olúpeme a najemno nastrúhame.
Z droždia, medu, mlieka a  lyžice múky urobíme kvások.  Keď asi po desiatich minú-
tach nabehne, spojíme ho s múkou, zemiakmi,  cukrom, citrónovou  kôrou a štipkou 
soli. Na záver pridáme rozpustené maslo. Cesto je na začiatku dosť suché a drobivé. 
Zemiaky ho však veľmi rýchlo  hydratujú,  preto  netreba podliehať  pokušeniu pridať 
viac mlieka.
Cesto dobre vypracujeme a necháme kysnúť. Musíme rátať s tým, že bude pomerne
tekuté. Pri nanášaní na plech (vystlaný papierom na pečenie)  si  pomôžeme tým, že 
povrch cesta pokvapkáme olivovým olejom a dlaňami ho rozprestrieme do strán.

Neolúpané hrušky nakrájame na tenké  plátky,  zalejeme trochou vody a  citrónovou 
šťavou. Podľa sladkosti  hrušiek pridáme/nepridáme cukor. Dusíme, kým nezmäknú. 
Dávame pozor, aby sa nepripálili. Nakoniec primiešame mleté mandle.

Hrušky rovnomerne rozložíme  na cesto a pečieme v rúre  predhriatej  na 170°C asi
30 minút. Koláč počas pečenia výrazne zväčší objem, po upečení si však takzvane
sadne.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk