Zdravé varenieS dôrazom na chuť a šetrnejšie prepisovanie klasiky

Fake Hamburger

Publikované 13.03.2016 v 17:12 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 365x

Ak tu už niekto hľadal hamburger, má ho mať! V záujme úprimnosti mu budeme hovoriť Fake Hamburger. V dobrom slova zmysle, samozrejme. Na druhú stranu, to, čo sa bežne tvári ako hamburger, je väčšinou takou mixatúrou prazvláštnych komodít, že keď sa ich fanúšikovia dostanú k pravej mäsovej placke, tak im pripadá podvedená:) Poďme sa teda vzdialiť originálnemu haburgeru v náš prospech...

Ingrediencie:
500 g hovädzieho mäsa - mletého
2 mrky - nastrúhané najemno
1 vajce
1 cibuľa - nastrúhaná
2 - 3 strúčiky cesnaku
2 PL celozrnnej múky
1 PL worcestrovej omáčky
2 lyžičky morskej soli
čierne korene - nahrubo pomleté

Na žemle:
400 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej 
200 ml mlieka
200 ml vody
2 PL masla
3 g droždia
1 lyžička medu
2 lyžičky soli


Postup:
Najprv si pripravíme žemle.  Kvasnice s medom  rozmiešame na kašu,  pridáme  časť 
mlieka (malo by byť teplé) a trochu múky. Necháme v teple  kysnúť. Do hotového kvá-
sku pridáme múku, zvyšné mlieko, vodu a soľ.  Chvíľu  prepracúvame a doplníme roz-
pustené maslo (nesmie byť horúce). Podľa  potreby pridáme buď tekutiny, alebo múku. 
Cesto by nemalo byť také husté, na aké sme u bežného  pečiva zvyknutí.  Nesmie byť
ale tekuté ako liate cesto. Malo by byť niekde uprostred.
Po  dôkladom prepracovaní ho necháme minimálne hodinu kysnúť.  Rúru predhrejeme 
na 200°C. Na  plech vyložený papierom na pečenie rozdelíme kôpky cesta.  Jeho men-
šia hustota  je  pre  nás v tejto  chvíli výhodou.  Stačí  ho naberať  navlhčenými  rukami 
alebo naberačkou na zmrzlinu. 
Pečieme asi 15 minút . Dĺžka  pečenia závisí od veľkosti žemle. Po upečení môžete po-
trieť vajíčkom a posypať sezamovými  semienkami. My sme tento krok vypustili,  keďže 
nejde o klasické hamburgerové žemle.  Môžeme však garantovať, že si s mäsom  doko-
nale sadnú.

Mäso spojíme s cibuľou, mrkvou, cesnakom, omáčkou, vajcom, múkou, korením a soľou.
Tvarujeme  pevné  placky.  Na  tepelnú  úpravu  použijeme  dobre zohriaty kontaktný gril
alebo panvicu.

Poznámka:
Žemle nezabudneme pred podávaním prekrojiť a opiecť.  Natrieme  ich napr. majonézou
zmiešanou s rajčinovým pretlakom, medom a sušeným cesnakom. Pridáme obľúbený lis-
tový šalát, rajčiny, červenú cibuľu a mäso. Prikryjeme "klobúkom" žemle.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?



myTaste.sk