Fake Hamburger
Publikované 13.03.2016 v 17:12 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 365x
Ak tu už niekto hľadal hamburger, má ho mať! V záujme úprimnosti mu budeme hovoriť Fake Hamburger. V dobrom slova zmysle, samozrejme. Na druhú stranu, to, čo sa bežne
tvári ako hamburger, je väčšinou takou mixatúrou prazvláštnych komodít, že keď sa ich fanúšikovia dostanú k pravej mäsovej placke, tak im pripadá podvedená:)
Poďme sa teda vzdialiť originálnemu haburgeru v náš prospech...

Ingrediencie:
500 g hovädzieho mäsa - mletého
2 mrky - nastrúhané najemno
1 vajce
1 cibuľa - nastrúhaná
2 - 3 strúčiky cesnaku
2 PL celozrnnej múky
1 PL worcestrovej omáčky
2 lyžičky morskej soli
čierne korene - nahrubo pomleté
400 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej
200 ml mlieka
200 ml vody
2 PL masla
3 g droždia
1 lyžička medu
2 lyžičky soli
Postup:
Najprv si pripravíme žemle. Kvasnice s medom rozmiešame na kašu, pridáme časť
mlieka (malo by byť teplé) a trochu múky. Necháme v teple kysnúť. Do hotového kvá-
sku pridáme múku, zvyšné mlieko, vodu a soľ. Chvíľu prepracúvame a doplníme roz-
pustené maslo (nesmie byť horúce). Podľa potreby pridáme buď tekutiny, alebo múku.
Cesto by nemalo byť také husté, na aké sme u bežného pečiva zvyknutí. Nesmie byť
ale tekuté ako liate cesto. Malo by byť niekde uprostred.
Po dôkladom prepracovaní ho necháme minimálne hodinu kysnúť. Rúru predhrejeme
na 200°C. Na plech vyložený papierom na pečenie rozdelíme kôpky cesta. Jeho men-
šia hustota je pre nás v tejto chvíli výhodou. Stačí ho naberať navlhčenými rukami
alebo naberačkou na zmrzlinu.
Pečieme asi 15 minút . Dĺžka pečenia závisí od veľkosti žemle. Po upečení môžete po-
trieť vajíčkom a posypať sezamovými semienkami. My sme tento krok vypustili, keďže
nejde o klasické hamburgerové žemle. Môžeme však garantovať, že si s mäsom doko-
nale sadnú.
Mäso spojíme s cibuľou, mrkvou, cesnakom, omáčkou, vajcom, múkou, korením a soľou.
Tvarujeme pevné placky. Na tepelnú úpravu použijeme dobre zohriaty kontaktný gril
alebo panvicu.
Poznámka:
Žemle nezabudneme pred podávaním prekrojiť a opiecť. Natrieme ich napr. majonézou
zmiešanou s rajčinovým pretlakom, medom a sušeným cesnakom. Pridáme obľúbený lis-
tový šalát, rajčiny, červenú cibuľu a mäso. Prikryjeme "klobúkom" žemle.
Komentáre
Celkom 0 kometárov