Celozrnné zemiakové lokše
Publikované 17.02.2016 v 21:15 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 1190x
Zemiakové lokše sú kaloricky výbušnou zmesou toho najbazálnejšieho, čo kedysi obsahovali obmedzené zásoby chudobnejších domácností. Zemiaky, múka a tuk, ktorý
zostal z kačacieho hodovania, v horšom prípade bravčový...
Nasladko sú známe najmä s makom a slivkovým lekvárom,
my si ich pripravíme s kakaom a trochou cukru. Keď sa tieto
dve zložky stretnú s maslom, ktorými potierame lokše, krásne
sa roztečú...

Ingrediencie:
1 kg v šupke uvarených zemiakov
300 - 400 g celozrnnej pšeničnej múky
štipka soli
maslo
Na náplň:
kakao + surový trstinový cukor (dobre rozpustný) podľa potreby
Postup:
Uvarené a olúpané zemiaky postrúhame a spojíme s múkou. Cesto nemá
byť veľmi riedke, ani veľmi tuhé. Postupne z neho vyvaľkáme placky, ktoré
opekáme na suchej panvici. Medzi jednotlivými lokšami panvicu zbavujeme
prebytočnej múky čistou hubkou alebo utierkou.
Hotové lokše potierame maslom (tradičnejšia je masť) a ešte teplé plníme
zmesou dobrého kakaa s cukrom.
Komentáre
Celkom 0 kometárov