Celozrnné medovníky
Publikované 16.01.2016 v 23:43 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 410x
Tieto medovníky môžete piecť prakticky hneď po zhotovení
cesta. Anabáze nekonečného lepenia zvyškov do novej a
ďalšej homogénnej masy zabránite "bezodpadovým" narezaním cesta do geometrických tvarov.

Ingrediencie (množstvo približne na tri plechy):
550 g celozrnnej pšeničnej múky
150 g medu
150 g masla
100 g surového trstinového cukru
2 vajcia
1 čajová lyžička sódy
perníkové korenie (podľa receptúry, ktorej dôverujete)
1,5 dl vody
štipka soli
Postup:
Rúru predhrejeme na 170° C (horký vzduch). V menšom hrnci dáme variť vodu.
Rozpustíme v nej cukor, med a pridáme sódu. Po odstavení vmiešame maslo.
Múku zmiešame s perníkovým korením, štipkou soli a vychladnutou zmesou.
Pridáme vajíčka a vytvoríme polotuhé cesto. Keby bolo riedke, stačí pridať múku.
Cesto môžeme prakticky okamžite vyvaľkať. Radielkom na pizzu vykrojíme jedno-
duché geometrické tvary a vyhneme sa tak opakovanému pridávaniu múky k odr-
rezkom z cesta.
Pečieme asi 10 - 12 minút. Medovníky majú byť po upečení mäkké až gumové.
Nepodľahnite pokušeniu zbytočne preťahovať čas pečenia.
Ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Tip:
Výborným spoločníkom pečiva perníkového typu je melasa, ale aj ražná múka.
Komentáre
Celkom 0 kometárov