Celozrnné lupáčiky
Publikované 23.02.2016 v 21:15 v kategórii SLADKÉ, prečítané: 371x
Keď hrešiť, tak jedine s celozrnnou múkou. Je nevyhnutné, aby bola jemne mletá, len tak sa vám lupáčiky odvďačia chuťou, ktorú ste od nich čakali. Najlepšie sú čerstvé a natreté trochou masla.

Ingrediencie:
250 g celozrnnej pšeničnej múky - jemne mletej
20 g droždia
+/- 100 ml mlieka
+/- 40 g surového trstinového cukru
1 vajce - časť do cesta a časť na potretie (k medovému mlieku)
20 g masla
1/2 lyžičky soli
Pripravíme si kvások. Droždie rozmiešame s časťou cukru, mlieka a
trochou múky. Prikryjeme čistou utierkou (potravinovou fóliou) a ne-
cháme kysnúť.
Vajíčko dôkladne vyšľaháme metličkou. Asi polovicu z neho pridáme
spoločne s mliekom, múkou, cukrom a soľou k hotovému kvásku.
Množstvo múky a mlieka podľa potreby upravíme. Cesto má byť hus-
tejšie. Nakoniec zapracujeme maslo.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyvaľkáme ho a tvarujeme lupá-
čiky. Z tejto dávky by nám malo vyjsť asi osem kusov.
Malé množstvo mlieka (stačí 50 ml) zohrejeme s lyžičkou medu. Po
vychladnutí spojíme so zvyšným vajíčkom. Vzniknutú zmes, ktorá vy-
tvorí lesklú glazúru, nanesieme na lupáčiky. Na záver posypeme ce-
lým makom a necháme ešte niekoľko minút kysnúť. Pečieme v rúre
predhriatej na 220°C asi dvanásť minút.
Poznámka:
Môžete zvoliť aj pomalé kysnutie v chlade a lupáčiky upiecť na druhý
deň. Ako napokon vždy, keď ide o kysnuté cesto.
Komentáre
Celkom 0 kometárov