Bravčové mäso so zeleninou
Publikované 03.05.2016 v 19:44 v kategórii OBEDY, VEČERE, prečítané: 469x
Alebo návod na to, ako "ukázniť" aj jedlo s horšou povesťou☺

Ingrediencie:
bravčové pliecko
čierne korenie - čerstvo pomleté
sušený cesnak
morská soľ
voda
Na omáčku:
výpek z mäsa
cesnak - prelisovaný
citrónová šťava
celozrnná pšeničná múka
Na zeleninovú vrstvu:
cibuľa
cherry rajčiny
olivový olej
Postup:
Umyté mäso, osolíme, okoreníme, poprášime sušeným cesnakom
a zhruba do polovice zalejeme vodou. Prikryjeme a pri teplote 200°C
pečieme asi hodinu. Po hodine znížime teplotu na 120°C a pečieme
tak dlho, kým sa mäso nezačne rozpadať. Môže to trvať aj 5 - 6 hodín.
Keď nemáme toľko času, teplotu neznížime radikálne, ale len mierne.
Pri 170°C by mohla stačiť už len hodina. Všetko však závisí od kvality
mäsa.
Na malom množstve olivového oleja orestujeme oddelene cherry rajči-
ny a na kolieska či polkolieska nakrájanú cibuľu. Čím viac zeleniny pri-
upravíme, tým lepšie bude výsledné jedlo.
Rajčiny zľahka osolíme a okoreníme.
Omáčka:
Výpek z mäsa mierne zredukujeme a zahustíme trochou múky. Tento
krok síce pripomína priemyselné navyšovanie objemu jedla, my ho ale
podstupujeme preto, že potrebujeme hustú hmotu, ktorá nahradí majo-
nézu či kyslú smotanu.
Vzniknutú omáčku dochutíme korením a citrónovou šťavou a vložíme
do nej na kúsky natrhané mäso.
My sme podávali na kváskovom chlebe domácej výroby (ražný kvas +
celozrnná pšeničná múka). Prvú vrstvu tvorilo mäso s omáčkou, druhú
rajčiny a tretiu cibuľa. Množstvo zeleniny by malo prevýšiť množstvo
mäsa.
Poznámka:
Vegetariánska verzia s potlačeným avokádom s trochou soli, citrónu,
korenia a cesnaku pod tepelne upravenými rajčinami razantne skráti
čas prípravy a je bez diskusie výborná.
Viac postrehov k receptu nájdete na našom FB.
Komentáre
Celkom 0 kometárov