Banánové lievance
Publikované 21.02.2016 v 15:46 v kategórii RAŇAJKY, prečítané: 438x
Ako stvorené pre lenivé víkendové ráno. Vláčne a vďaka banánu prirodzene sladké. A pritom veľmi jednoduché na prípravu...

1 zrelý banán
+/- 4 PL celozrnnej špaldovej múky
2 PL jemne mletých mandlí
1 PL bieleho jogurtu
1 vajce
zarovnaná lyžička sódy
olivový olej
štipka soli

Postup:
Múku zmiešame so sódou a štipkou soli. Pridáme mandle. Banán
rozmixujeme s vajíčkom a jogurtom. Postupne prisypávame zmes
múky a mandlí. Cesto by nemalo tiecť. Ak je riedke, pridáme ešte
trochu múky. Kvôli vláčnosti môžeme do cesta naliať aj trochu oli-
vového oleja.
Na panvici potretej olejom opečieme z každej strany. Podávame
napr. posypané škoricou a pokvapkané medom. Výborné sú aj po
liate horkou čokoládou (nie čokoládovou polevou), ktorú sme roz-
pustili v mikrovlnej rúre a po zmäknutí zriedili trochou extra panen-
ského olivového oleja.
Banánové lievance sa často pripravujú aj v bezlepkovej verzii - len
s vajíčkom. Pokiaľ však netrpíte celiakiou, uprednostnite radšej mo-
del s múkou. Banán pri tepelnej úprave rýchlo karamelizuje, v bez-
lepkovej verzii sa táto jeho vlastnosť prejaví veľmi razantne. Kvôli
súdržnosti cesta treba navyše pridať ešte ďalšie vajce, takže si vlas-
tne vyrobíte sladkú vaječnú omeletu. Pre spestrenie bezgluténové-
ho jedálnička áno, pri konzumentoch bez bez zdravotných obme-
dzení je vynechanie celozrnnej múky zbytočné.
Komentáre
Celkom 0 kometárov