Ajvar v inom pojatí
Publikované 10.02.2016 v 15:53 v kategórii CHUŤOVKY, prečítané: 380x
Pomer papriky k baklažánu hrá v tradičnom pojatí výrazne v prospech papriky.V tomto recepte paprika prevyšuje baklažán len mierne. Dôvod je prozaický - kvalita zakúpenej papriky:) Na chuti Ajvaru by však výkyv v pomere nikto nepoznal...

Ingrediencie:
1 kg kápie
1 baklažán
1 palica cesnaku (minimálne)
čerstvé chilli papričky
+/- 50 ml olivového oleja
morská soľ


Postup:
Kápie pečieme pri teplote 200°C asi 40 minút, prípadne dlhšie.
Proces urýchlime, keď ich položíme pod gril, alebo nasucho o-
pečieme na panvici. Keď im na povrchu nabehnú čierne pľuz-
giere, máme hotovo. Vložíme ich do igelitového vrecka a ne-
cháme vychladnúť, prípadne ich schladíme studenou vodou.
Obidva postupy nám zaručia plynulé olúpanie papriky. Spoločne
s paprikami pečieme aj baklažán. Ten sa dá olúpať celkom jed-
noducho.
Keď máme zeleninu olúpanú, máme dve možnosti. Buď ju prac-
ne nakrájame na menšie kúsky, alebo ju preženieme kutrom. Po-
dstatné je, aby nebola rozmixovaná nahladko.
nedbať. Papriky s baklažánom premiestnime do hrnca, osolíme,
pridáme olivový olej, chilli papričky (tie sa môžu pokojne dopredu
upiecť spoločne s kápiami a baklažánom, my sme pridali čerstvé)
a cesnak. Časť cesnaku si môžeme odložiť na záverečné dochute-
nie. A teraz na miernej teplote varíme a varíme. Odporúčané tri ho-
diny majú určite svoj zmysel. Jednotlivé zložky sa navzájom doko-
nale prepoja do homogénnej hmoty, v ktorej však stále zostávajú
citeľné kúsky papriky. Keď nie sme s finálnou chuťou spokojní, pra-
vdepodobne bude vďaka kápii sladká, dosolíme, pridáme viac ces-
naku a chilli. Nič nepokazíme ani trochou balzamikového octa.
Množstvom, ktoré nám zostane po odparení vody zo zeleniny, na-
plníme len dva poháre (ako na obr.), preto sa nemusíme zaoberať
dĺžkou skladovania. S dochrumkava opečeným chlebom zhltneme
celú dávku tak rýchlo, že nám proces prípravy bude pripadať nepri-
merane dlhý. Lenže v porovnaní s kupovaným Ajvarom je tento
oveľa lahodnejší, hladší a vyladený na mieru. V srbských (chorvát-
skych) domácnostiach s nadúrodou surovín použitých v tomto re-
cepte je len logické, že Ajvar pripravujú vo veľkom na horšie časy:)
Náš tip:
Prípravu Ajvaru podstupujte len vtedy, keď súbežne s ním varíte/
pečiete niečo iné, takže sa môžete občas pozrieť, čo sa s ním
v hrnci deje. Odbiehať kvôli nemu do kuchyne od iných aktivít by
bolo predsa len trochu náročnejšie...
Komentáre
Celkom 0 kometárov